Waterpolokeepster Laura Aarts was maandag één van de uitblinkers in de gewonnen kwartfinale tegen Rusland op het WK in Kazan.

De jonge doelvrouw, die volgende week pas negentien wordt, was er mede verantwoordelijk voor dat de Oranjevrouwen de drievoudig Europees kampioen met 10-9 versloegen.

"Het geeft een enorme kick", zegt Aarts over de lovende kritieken die ze vooral na de wedstrijd tegen Rusland kreeg. "Het is heel mooi, ook omdat het mijn eerste grote toernooi is."

De druk van spelen op het hoogste podium voelt ze niet. "Ik ben maar weinig gespannen, van nature ben ik altijd vrij koel. Sterker nog, ik krijg er juist energie van om voor 2300 man te spelen."

Italië

Met het bereiken van de halve finales is het WK voor Nederland al geslaagd, maar Aarts ziet geen reden waarom het team niet verder kan komen.

Komende tegenstander Italië werd vorige maand in een oefenduel nog met 11-10 geklopt. "Ik speelde die wedstrijd ook mee en ik vind zeker dat we van ze kunnen winnen", meent de 18-jarige keepster.

Dat Aarts ook tegen Italië in de basis begint, is nog geen zekerheid. In de groepsfase deelde ze haar positie met collegakeeper Debby Willemsz. "We hebben twee hele goede keepsters", legt Aarts uit.

"Als de één de wedstrijd begint en het gaat niet zo goed, komt de ander erin. Of ik tegen Italië start, hangt af van de bondscoach. Ik hoor het pas vlak voor de wedstrijd, zo ging het tegen Rusland ook."

Droom

Ongeacht of Aarts woensdag speelt, haar prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven. Een transfer naar een buitenlandse topclub is voor de tiener uit Beurningen wellicht een mogelijkheid.

"Volgend jaar spelen we vanwege de Olympische Spelen geen competitie, maar daarna zou ik het vanwege de ervaring en het spelniveau wel heel tof vinden voor een jaartje."

Dat Aarts het over slechts 'een jaartje' heeft, komt door het Nederlands team. "We trainen fulltime met de selectie, en als alle keepsters in het buitenland spelen wordt het lastig voor het team. Het moet in overleg. Oranje staat voor mij op één."

De nationale ploeg staat dan ook centraal in Aarts' toekomstplannen. "De Olympische Spelen zijn mijn eerste droom", zegt ze. De keepster neemt een voorbeeld aan haar geroutineerde ploeggenote Yasemin Smit (30), die in 2008 in het gouden team op de Spelen van Peking zat. "Ik zie mezelf wel net zo lang doorgaan als Yasemin. Ik hou van de sport."