Femke Heemskerk heeft zich dinsdag geplaatst voor de halve finales van de 200 meter vrije slag op de wereldkampioenschappen zwemmen in Kazan.

De Nederlandse deed het rustig aan in de series en kwam met 1.58,10 tot de negende tijd, ruim langzamer dan de 1.55,82 van de Amerikaanse Katie Ledecky.

"Ik ging niet zo hard, maar je hebt er niks aan heel hard te zwemmen in de serie", liet de zwemster uit Roelofarendsveen na afloop weten.

Heemskerk, die een persoonlijk record heeft van 1.54,68, won op de 200 meter vrij brons bij de laatste edities WK kortebaan en de EK langebaan.

De kanshebster voor een medaille op deze afstand zwemt later op dinsdag, rond kwart voor 6, haar halve finale in de Russische stad.

De 27-jarige Heemskerk won zondag al zilver met de Nederlandse estafettevrouwen op de 4x100 meter vrije slag.

Maarten Brzoskowski wist de finale niet te halen op de 800 meter vrije slag. De WK-debutant zwom met 7.54,31 wel een persoonlijk record.

De 20-jarige Brzoskowski werd zesde in zijn serie en zette uiteindelijk de zestiende tijd van het hele veld neer.

Van der Burgh

Cameron van der Burgh heeft in de series van de 50 meter schoolslag een wereldrecord gezwommen. De Zuid-Afrikaan tikte aan in een tijd van 26 seconden en 62 honderdsten, vijf honderdsten sneller dan zijn eigen toptijd van de WK van 2009 in Rome.

Adam Peaty, maandag winnaar van het goud op de 100 meter schoolslag, kwam zelf tot 26.68. Van der Burgh werd een dag eerder nog tweede achter de Brit.

Peaty zwom vorig jaar bij de EK al 26.62 op de 50 school, maar dat record is door een administratieve fout nooit erkend door wereldzwembond FINA.

In het zwemmen worden zelden wereldrecords gezwommen in de series, al deed de Amerikaanse Katie Ledecky dat maandag ook op de 1500 meter vrije slag.