Sebastiaan Verschuren was heel blij dat hij zich maandag op de 200 meter vrije slag in Kazan voor het eerst in vier jaar plaatste voor een WK-finale.

"Ik ben opgelucht. Ik heb hier even op moeten wachten, maar dit geeft een goed gevoel", aldus Verschuren, die de zevende tijd (1.46,43) neerzette in de halve finales, tegen de NOS.

De pupil van coach Martin Truijens bereikte in 2009 ook de WK-finale van de 200 vrij, waarin hij zevende werd. In 2011 en 2013 greep Verschuren naast een plek bij de beste acht. Op de 100 vrij stond hij vier jaar geleden nog wel in de eindstrijd.

"De afgelopen jaren was het gevoel er niet. Ik vond zwemmen wel leuk om te doen, maar niet héél leuk. Nu vind ik het wel weer heel leuk en dat biedt perspectief."

Indeling

Zijn race-indeling blijft nog wel een heikel punt voor Verschuren op de 200 vrij. "Dat is superlastig, hoe langzaam durf je 'af te gaan' in de eerste 100 meter? Nu is dat goed gelukt en ik hoop dat ik met een ochtend rust dinsdag in de finale nog harder kan."

Dan moet hij in de eindstrijd wel ook de rust weten te bewaren. "Er zijn zeven toppers in de finale en die gaan niet rustig openen. Je moet dan de ballen hebben om niet mee te gaan."

"'s Ochtends wilde ik in de series wel even meegaan om te testen hoe mijn vorm is. Ik ben daarom veel meer tevreden over mijn race in de halve finale."

De finale van de 200 meter vrije slag staat op het programma voor dinsdagavond om 16.32 uur Nederlandse tijd.