De beschuldiging dat de internationale atletiekbond IAAF nalatig is geweest op het gebied van dopingbestrijding is maandag door voorzitter Lamine Diack afgedaan als ''belachelijk''.

De 82-jarige bestuurder, die binnenkort aftreedt, kondigde tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Kuala Lumpur wel aan dat de door de krant Sunday Times en de tv-zenders ARD en WDR naar buiten gebrachte informatie verder zal worden onderzocht.

Volgens gelekte cijfers zouden tussen 2001 en 2012 achthonderd atleten verdachte bloedwaarden hebben vertoond. Slechts een derde van hen kreeg te maken met sancties of nader onderzoek.

''Er zijn beschuldigingen geuit, maar er is geen bewijs. We gaan er serieus naar kijken, daar heb ik al met de voorzitter van het mondiale antidopingbureau WADA over gesproken. De suggestie dat onze bond laks is geweest is belachelijk'', aldus Diack.

Medaillewinnaars moeten het eremetaal mogelijk inleveren als ze, al dan niet met de nieuwste opsporingstechnieken, alsnog positief worden bevonden, zei Diack. ''Maar op dit moment zijn er alleen beschuldigingen en moeten we atleten het voordeel van de twijfel geven.'' 

Diack benadrukte dat zijn bond een voortrekkersrol heeft gespeeld in de strijd tegen doping. ''In 1993 hebben we al gepleit voor schorsingen van vier jaar, daarin waren we de enige bond."

Video: Diack noemt beschuldigingen belachelijk

Coe

Sebastian Coe, een van de kandidaten om Diack later deze maand op te volgen, meldde zondagavond op Twitter dat de IAAF de beschuldigingen uiterst serieus neemt.

''In antwoord op de publicaties van vandaag kan ik melden dat de IAAF de beschuldigingen uiterst serieus neemt en een duidelijk en gedetailleerd antwoord zal geven. Daarbij zal de IAAF, zoals dat al gebeurde, nauw samenwerken met het WADA.''

Voormalig topatleet Coe heeft in de strijd om het voorzitterschap concurrentie van een andere oud-kampioen, polsstokhoogspringer Sergei Boebka uit Oekraïne.

IOC-voorzitter Bach kondigde aan dat er zero tolerance wordt gehanteerd bij atleten die tegen de lamp lopen. "Maar voorlopig gaan we ervan uit dat iedereen onschuldig is. Totdat het tegendeel bewezen is." 

71 Nederlanders

Volgens het Noordhollands Dagblad, dat de beschikking heeft over de cijfers, zouden bij 71 Nederlandse atleten in de periode 2001-2012 in totaal 142 afwijkende bloedwaarden aangetroffen zijn. Onder hen zijn negen deelnemers aan het WK in Peking eind deze maand.

Dopingexpert Douwe de Boer stelde zondag al dat afwijkingen ook het gevolg kunnen zijn van ziekte en niet per se duiden op doping.

De Boer had eveneens inzage in de cijfers. Hij beoordeelde op verzoek van de krant van tien geselecteerde Nederlandse toppers de bloedprofielen en constateerde enkele bovengemiddelde afwijkende profielen die "om nadere uitleg van de atleet vragen".