De Nederlandse volleybalsters zijn zondag met groot machtsvertoon gepromoveerd naar de wereldgroep van de World Grand Prix.

Door een 3-0 zege op Polen verzekerden de Oranjevrouwen zich van een plaats bij de beste twaalf landen. Het werd in de finale van de WGP (groep 2) in het Poolse Lublin 25-19, 25-19 en 25-16.

Met name Lonneke Sloetjes nam het Nederlandse team van het begin af aan op sleeptouw. Na een slecht begin (0-4) vocht Nederland terug en kwam mede dankzij een paar rake smashes van Sloetjes op een ruime voorsprong. Polen wisselde veel en vroeg regelmatig time-outs aan, maar het mocht niet baten.

Ook in de tweede en derde set kon de nummer 28 van de wereldranglijst in de beginfase redelijk bijblijven, maar Oranje nam in de slotfase steeds afstand. Uiteindelijk betekende een netfout aan Poolse kant de beslissing in een wedstrijd waarin zowel de aanval als de verdediging van Nederland goed liep.

Missie

Bondscoach Giovanni Guidetti wisselde in de hele wedstrijd niet. Sloetjes, spelverdeelster Laura Dijkema, Anne Buijs, Maret Balkestein-Grothues, Yvon Beliën, Robin de Kruijf en libero Debby Stam waren zaterdag in de halve finale tegen Tsjechië al de basisspeelsters en dat hield Guidetti een dag later zo.

Sloetjes was met negentien punten de topscorer. Buijs had met zestien punten ook een belangrijk aandeel.

Vorig jaar mislukte de missie van de Oranjevrouwen nog. In de finale was België toen met 3-2 te sterk. Ditmaal voegt Nederland zich naast België bij de beste landen van de wereld, waartoe bijvoorbeeld ook Rusland, Brazilië, Italië en de Verenigde Staten behoren.