Bij de Nederlandse estafettezwemsters overheerste zondag een gevoel van trots na de zilveren WK-medaille op de 4x100 meter vrije slag.

"Deze medaille is erg lekker, ook met het oog op de Spelen van volgend jaar'', zei Femke Heemskerk, die als slotzwemster een formidabele splittijd van 51,99 seconden noteerde, bij de NOS. "We waren allemaal zoveel beter dan vanmorgen in de series.''

Heemskerk, die in Kazan individueel kansrijk is voor de medailles op de 100 en 200 vrij, was vol lof over de pas 15-jarige Marrit Steenbergen.

"Marrit moest voor mij zwemmen en ze bleef gewoon bij, het verschil met de rest was daarom behapbaar. Ik zag naast me een Amerikaanse en dacht: ik vreet je op.''

Kromowidjojo

Startzwemster Ranomi Kromowidjojo was tevreden met zilver. "Voor nu is dit een heel mooie medaille. Een mooie uitgangspositie voor volgend jaar. Ik ben heel trots op dit team."

Ook de drievoudig olympisch kampioene prees Steenbergen. "Marrit heeft laten zien boven zichzelf uit te kunnen stijgen. Pieken op het juiste moment is wel het kunstje. Ze heeft het heel goed gedaan."

"Over mezelf ben ik niet zo tevreden. Ik zal de komende dagen wat moeten rusten en individueel echt gas geven."

Steenbergen zelf stelde dat ze weinig last van spanning had voor haar eerste grote finale bij de senioren. "Met de zenuwen viel het wel mee. Ik had er veel minder last van dat ik had verwacht. Ik ben heel blij met zilver. Hier kan ik verder mee."