Coach Bart Bennema concludeert drie weken voor de start van de WK atletiek dat zijn pupil Dafne Schippers in het juiste ritme voor het sprinten is gekomen.

"Ik was heel blij met wat ik vrijdag zag in de NK-finale van de 100 meter. Je ziet dat ze beter is geworden door de reeks grote wedstrijden die ze in juli heeft gelopen", zegt Bennema in gesprek met NU.nl.

De 23-jarige Schippers kroonde zich vrijdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor de vierde keer in haar carrière tot Nederlands kampioen op de 100 meter met een tijd van 11,02.

Het betekende het einde van een drukke maand voor de Utrechtse, die in juli Diamond League-wedstrijden in Parijs (vierde op de 100 meter), Lausanne (tweede op de 200 meter), Monaco (tweede op de 200 meter) en Londen (winst op de 100 meter in een Nederlands record van 10,92) liep.

"Ze is beter geworden in het indelen van haar race", analyseert Bennema. "Dat gebeurt als de mensen om je heen hard gaan."

De progressie van Schippers is ook een gevolg van de keuze die de van origine meerkampster begin juni maakte om zich volledig op de sprint te richten. "Die keuze heeft haar vooral rust gegeven. We trainen nog steeds behoorlijk allround, maar ze is minder met andere dingen bezig", aldus Bennema.

Verwachtingen

De goede resultaten op het hoogste internationale podium in de afgelopen maand zullen er ook voor zorgen dat Schippers bij de WK van 22 tot en met 30 augustus in Peking te maken zal krijgen met hoge verwachtingen.

"De eerste keer dat ze het Nederlands record liep was het geweldig, de tweede keer was het mooi en vervolgens werd het al: 'Ze loopt niet eens onder de elf seconden'. Dat krijg je toch, hoge bomen vangen veel wind", aldus Bennema.

De coach vreest niet dat Schippers last zal hebben van het hoge verwachtingspatroon. "Dafne is niet ontzettend onder de indruk van een groot podium. Wat er wel kan gebeuren, is dat ze te graag wil en verkrampt. Dat gebeurde een beetje in Parijs."

"Maar een paar weken later liet ze in Londen zien dat ze zich na een serie wedstrijden niet gek laat maken. Ze bleef ontspannen, bouwde haar race goed op en dan zie je wat er kan gebeuren. Dat is een heel belangrijke les. En dat ze de 100 meter in Londen dan ook nog won, is hartstikke mooi en geeft vertrouwen."

Bennema heeft geen behoefte om voorspellingen te doen over tot welke resultaten dit zal leiden op de 100 en 200 meter bij de WK. "Maar we gaan daar niet naartoe om alleen mee te doen. Ik doe niet aan de olympische gedachte."