Honderden atleten hebben tussen 2001 en 2012 verdachte dopingtests afgeleverd tijdens Olympische Spelen en WK’s.

Een derde van de medailles op de langeafstandsnummers werd gewonnen door atleten met bloedwaarden die kunnen duiden op dopinggebruik. Dat melden het Britse The Sunday Times en het Duitse ARD/WDR zondag.

Deze media hebben via een klokkenluider van de internationale atletiekfederatie IAAF inzage gekregen in de resultaten van 12.359 bloedtests van ruim 5.000 atleten.

Bij meer dan achthonderd atleten waren die "zeer verdacht" of "tenminste abnormaal".

Video: 'Honderden verdachte dopingtests tijdens Spelen en WK's'

Rusland epicentrum

Rusland wordt aangeduid als het "epicentrum van de verdachte dopingtests". Meer dan tachtig procent van de medailles die het land won, werd behaald door atleten met bloedwaarden die kunnen duiden op dopinggebruik.

Olympisch kampioenen als Usain Bolt en Mo Farah zouden geen verdachte dopingtests hebben afgeleverd.

Craig Reedie, president van het internationaal antidopingbureau WADA, laat in een reactie weten dat zijn organisatie "zeer verontrust is" na deze aantijgingen. "We zullen alles controleren. Ik ben totaal verrast door de cijfers die zijn bekendgemaakt."

Een onafhankelijke commissie gaat onderzoeken of het om systematische doping gaat.

Salazar

In december beschuldigde de ARD Rusland er al van dat het een systeem heeft ontwikkeld waardoor sporters massaal worden aangespoord en geholpen om doping te gebruiken in de jacht op internationaal succes. 

Onlangs kwam ook de bekende atletiekcoach Alberto Salazar in opspraak wegens mogelijke betrokkenheid bij doping.

Reactie WADA

Het mondiale antidopingbureau WADA liet in een reactie weten vooral geschrokken te zijn van de omvang van de zaak.

''Dit zijn wilde en wijdverbreide beschuldigingen die we zo snel mogelijk gaan bestuderen'', zei WADA-baas Craig Reedie.

De Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer wilde wel enige nuance aanbrengen. ''Het gaat om bloedprofielen waarbij niet alleen dopinggebruik kan leiden tot afwijkende resultaten maar ook bijvoorbeeld ziekte'', reageerde hij bij de NOS. De Boer kreeg inzage om een mening te vormen over Nederlandse atleten.

IAAF

De internationale atletiekfederatie IAAF neemt de dopingbeschuldigingen ''uiterst serieus''. Dat twitterde Brit Sebastian Coe, een van de twee kandidaten om voorzitter Lamine Diack op te volgen als voorzitter van de IAAF.

''In antwoord op de publicaties van vandaag kan ik melden dat de IAAF de beschuldigingen uiterst serieus neemt en een duidelijk en gedetailleerd antwoord zal geven. Daarbij zal de IAAF, zoals dat al gebeurde, nauw samenwerken met het wereldantidopingbureau WADA."