Inge Dekker heeft zich zondag bij de WK zwemmen in Kazan op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Sharon van Rouwendaal bereikte de finale op de 400 meter vrij.

De 29-jarige Dekker won haar serie in 57,82 seconden. Daarmee dook ze direct onder de olympische limiet voor de Spelen van Rio de Janeiro, die op 58,19 staat. 

Halverwege lag Dekker zelfs een fractie onder het wereldrecord van de Amerikaanse Dana Vollmer (55,98).

Dekker kwalificeerde zich als derde voor de halve finales, achter de Zweedse titelverdedigster Sarah Sjöström (56,47) en Jeanette Ottesen uit Denemarken (57,79).

De zestien snelste zwemsters uit de series strijden zondagmiddag om een plek in de finale van maandag.

Van Rouwendaal

Ook Van Rouwendaal plaatste zich direct voor de Olympische Spelen van volgend jaar. De Nederlandse, eerder in het openwater individueel al goed voor zilver op de 10 kilometer, realiseerde de derde tijd: 4.05.02. Daarmee bleef ze ruim onder de limiet voor de Spelen van Rio: die staat op 4.06,21.

De Amerikaanse Katie Ledecky was veruit de snelste in de series: 4.01,73. Ook de Australische Jessica Ashwood hield Van Rouwendaal in 4.04,47 nog achter zich. De finale is zondagavond.

Estafette

De Nederlandse estafetteploeg bereikte simpel de finale op de 4x100 meter vrij. Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo realiseerden in hun serie de snelste tijd: 3.35,91.

Het was uiteindelijke de derde tijd, want in de tweede halve finale waren de Verenigde Staten (3.35,52) en Australië (3.35,86) net iets sneller. De finale is om 17.45 uur.

Weertman

Ferry Weertman heeft in Kazan geen rol van betekenis kunnen spelen op de 400 meter vrije slag. De 23-jarige pupil van Marcel Wouda kwam zondag in de voorronde niet verder dan 3.52,18. Daarmee eindigde hij in zijn serie als laatste en in het veld van 68 mannen als 37e.

Weertman bleef bovendien ruim boven de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar, die is vastgesteld op 3.48,41. De zwemmer uit Naarden had daarvoor een persoonlijk record moeten zwemmen.

De Chinese titelverdediger Yang Sun stelde zich opnieuw kandidaat voor goud, door in de series de beste tijd neer te zetten: 3.44,99. De Australische favorieten Mack Horton en David McKeon grepen opvallend genoeg naast een plek in de finale met de acht snelsten.

Weertman won eerder op de WK twee keer zilver in het open water (10 kilometer en team).

Europees record

Katinka Hosszú leverde zondag een opvallende prestatie bij de WK. Hosszú zette in de ochtend tijdens de series een Europees record neer op de 200 meter wisselslag. De 26-jarige Hongaarse tikte aan in 2.07,30, ruim onder de tijd waarmee ze twee jaar geleden in Barcelona de wereldtitel veroverde (2.07,92).

De halve finales van de 200 wissel zijn later op zondag, de eindstrijd staat voor maandag op het programma. Op dit onderdeel doen geen Nederlandse zwemsters mee in Kazan.