De Nederlandse volleybalsters hebben de finale bereikt van de World Grand Prix in Polen (groep 2). Oranje was zaterdagmiddag in drie sets te sterk te sterk voor Tsjechië. 

In de eerste en derde was de opponent lang gelijkwaardig, maar op de cruciale momenten sloeg de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti toe: 3-0 (25-21, 25-14 en 27-25).

Het begin, met spelverdeelster Laura Dijkema, Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Maret Grothues, Yvon Beliën, Robin de Kruijf en libero Debby Stam als basisspeelsters, was niet overtuigend. De opslag maakte weinig indruk en de blokkering liet aanvankelijk ook te wensen over.

Mede daardoor kon Tsjechië op voorsprong komen en op 18-14 zelfs hoop krijgen op een stunt. Een time-out van Guidetti hielp. Oranje kwam keihard terug (21-21) en maakte het met Beliën achter de servicelijn meteen af.

Slöetjes

Het duurde geruime tijd voordat de Tsjechische vrouwen, in de voorronde ook al de mindere (1-3), die klap te boven waren. Dat gebeurde pas in de derde set. In de spannende slotfase kregen beide ploegen kansen, Nederland benutte ze. Slöetjes mocht de beslissende smashes geven. Ze was ook topscoorster met zestien punten.

Grothues (vijftien) en Buijs (twaalf) waren eveneens productief. Guidetti wisselde amper. Femke Stoltenburg en Manon Flier kwamen even binnen de lijnen.

Tegenstander in de eindstrijd is Polen. De uiteindelijke winnaar van de Final Four in Lublin promoveert naar het hoogste niveau.

De gastvrouwen verdedigden hun kans daarop door in vier sets af te rekenen met Puerto Rico: 3-1 (25-21, 21-25, 25-16 en 25-23). Katarzyna Zaroslinska is de aanvalsleidster die Nederland met een goed blok moet zien te beteugelen. Ze scoorde 21 keer.