Marcel Schouten heeft zaterdag voortijdig de strijd moeten staken op de 25 kilometer bij de WK openwaterzwemmen in Kazan.

Schouten lag na twintig kilometer zwemmen op een knappe tweede plaats, maar viel in de slotfase ver terug.

De 21-jarige Haarlemmer gaf 2,5 kilometer voor de finish op en werd eenmaal uit het water behandeld door een arts.

Schouten voelde zich naar eigen zeggen misselijk worden door de uitlaatgassen van de volgboten. Hij moest ook overgeven. "Dit is verschrikkelijk", zei hij tegen de NOS.

"Ik had veel last van de uitlaatgassen van de volgboten, die net boven het water bleven hangen. Op een gegeven moment kwam alles eruit en dan ben je wel klaar."

Ruffini

De winst op de 25 kilometer ging naar de Italiaan Simone Ruffini (4.53.10). Alex Meyer uit de Verenigde Staten moest genoegen nemen met het zilver. Brons was er voor de Italiaan Matteo Furlan.

Schouten won donderdag met Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal nog zilver op het team event (5 kilometer).

Vrouwen

Bij de vrouwen won de Braziliaanse Ana Marcela het goud op de langste afstand in een tijd van 5.13.47. Ze had na 25 kilometer zwemmen ruim 26 seconden voorsprong op de Hongaarse Anna Olasz. De veertigjarige Duitse Angela Maurer zwom naar het brons.

Het is voor Maurer de negende WK-medaille op de 25 kilometer uit haar loopbaan, eentje meer dan de Nederlandse Edith van Dijk die acht WK-medailles verzamelde op die afstand.