Rio de Janeiro is volop bezig met inspanningen om de kwaliteit te verbeteren van het water in de Baai van Guanabara waar roeiers, zeilers en zwemmers tijdens de Olympische Spelen gaan strijden om de medailles.

De organisatie heeft dat zaterdag tijdens een voortgangspresentatie gemeld aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nadat tests eerder deze week aantoonden dat het water volzit met ziekmakende virussen.

"De gezondheid en het welzijn van de sporters is onze topprioriteit. We zullen ons nog meer inspannen'', beloofde een woordvoerder van de organisatie.

Bij de kandidaatstelling voor de Zomerspelen van 2016 beloofde Rio de toevoer van rioolwater in de baai met 80 procent te verminderen maar inmiddels is toegegeven dat dat waarschijnlijk niet wordt gehaald.

Rio 2016 benadrukt dat het water voldoet aan nationale en internationale eisen. Voor elke wedstrijd belooft de organisatie de sporters eerlijk te zijn over de kwaliteit van het water.

Video: Rio de Janeiro belooft schoner water voor Olympische spelen

Alberda

Technisch directeur van de Nederlandse zwembond Joop Alberda maakt zich echter grote zorgen. "Onze atleten zijn relatief heel sterk en goed getraind, maar daardoor ook behoorlijk kwetsbaar", zegt hij tegen de NOS.

Alberda pleit voor voorzorgsmaatregelen. "We moeten onszelf erop voorbereiden dat het water niet zo schoon is dat je even 'drinkt uit de sloot', wat openwaterzwemmers nog wel eens doen. Maar bij zwemmen in open water krijg je altijd wel wat water binnen via de lippen. Het is een risico."