De meest opvallende deelnemer vrijdag bij de NK atletiek was Yohan Blake. De 25-jarige Jamaicaan mag zich de op een na snelste man ooit noemen op de 100 meter, maar na drie jaar vol blessureleed probeerde hij in Amsterdam vooral weer wedstrijdritme op te doen.

"Het is moeilijk om terug te komen van twee zware blessures, maar mijn focus ligt op de Olympische Spelen van volgend jaar, dan zal ik terug zijn", aldus Blake. "Daar werk ik nu hard voor. Ik moet weer opnieuw leren racen."

De pupil van succescoach Glen Mills kroonde zich in 2011 mede doordat Usain Bolt gediskwalificeerd werd na een valse start tot wereldkampioen op de 100 meter.

Een jaar later eindigde de topsprinter bij de Olympische Spelen in Londen achter zijn beroemde land- en trainingsgenoot als tweede op de 100 en 200 meter en bracht hij zijn persoonlijk record op de kortste afstand naar 9,69. Alleen Bolt, wiens wereldrecord op 9,58 staat, is ooit sneller geweest.

In de drie jaar daarna werd Blake echter flink teruggeworpen door hamstringblessures aan beide benen. 'The Beast' kon in 2013 zijn wereldtitel op de 100 meter niet verdedigen en wist zich eerder dit jaar bij de Jamaicaanse kampioenschappen ook niet te plaatsen voor de WK die eind augustus in Peking plaatsvinden. 

"Het verleden is het verleden", benadrukt Blake, die in het Olympisch Stadion tot 10,27 kwam in de NK-finale van de 100 meter. "Ik droom niet van mijn tijden uit 2011 en 2012. Wel probeer ik terug te keren op dat niveau of zelfs beter te worden. Daarvoor moet ik veel races lopen en hard werken."

Bolt

De Jamaicaan geeft toe dat het pijn zal doen om via de tv te moeten kijken naar de WK. "Dat zal heel moeilijk zijn. Maar de Spelen komen er aan en die zijn veel groter, dus ik moet me daarop blijven richten."

Blake zal van een afstand wel af en toe een blik werpen op de verrichtingen van zijn concurrenten in de Chinese hoofdstad, al is het maar om te zien of zijn trainingsmaat Bolt zijn titels op de 100 en 200 meter kan prolongeren.

"Tot nu toe heeft niemand Bolt nog verslagen, dus hij is nog steeds de favoriet. Hij is zelf vol vertrouwen en ik heb ook veel vertrouwen in Usain. Hij traint goed en liet vorige week met zijn 9,87 op de 100 meter in Londen zien dat het de goede kant op gaat."

Het betekende de beste seizoenstijd voor de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter en zesvoudig olympisch kampioen, die nog weinig indruk kon maken dit seizoen. De Amerikaan Justin Gatlin is met een tijd van 9,74 met afstand de snelste dit jaar op de 100 meter.

"Het zal een interessant gevecht worden tussen Bolt en Gatlin op de WK", voorspelt Blake. "Maar ik denk dat Bolt het goud gaat winnen."