Churandy Martina kroonde zich vrijdagavond voor het vijfde jaar op rij tot Nederlands kampioen op de 100 meter in zijn beste seizoenstijd, ondanks een zeurende hamstringblessure.

"Mijn been is niet helemaal goed, dus deze tijd is een teken dat het de goede kant op gaat", stelde Martina.

De Nederlands recordhouder (9,91) zette 10,08 op de klokken in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daarmee was hij ruim twee tienden sneller dan de concurrentie op de NK en verbeterde hij zijn beste seizoensprestatie op de kortste sprintafstand met 0,04 seconde.

Die 10,12 liep de 31-jarige Martina op 4 juli bij de Diamond League-wedstrijd in Parijs, maar vanaf dat moment heeft hij ook last van zijn linkerhamstring.

"Ik probeer er niet aan te denken. Maar dat ik er al sinds 'Parijs' last van heb, is wel een beetje lang. Het gaat nu wel beter, maar het is niet optimaal. Ik wil zonder pijn kunnen lopen."

WK

Martina vertelde eind mei bij de FBK Games in Hengelo nog dat hij zich afgelopen winter voor het eerst in vier jaar zonder kwetsuren had kunnen voorbereiden op een seizoen. De nummer zes van de olympische finale van 2012 op de 100 meter kampte jarenlang met een hardnekkige liesblessure.

Ruim drie weken voor de start van de WK in Peking is het slecht nieuws dat de atleet van Curaçao opnieuw niet blessurevrij is. Hij heeft zich zowel op de 100 meter als de 200 meter geplaatst voor het mondiale titeltoernooi.

"Bij de WK moet de pijn weg zijn. Sowieso", aldus Martina. "Ik zal nu gewoon behandeld moeten worden en lekker rustig blijven trainen. Het belangrijkste is dat ik in Peking goed ben. Het geeft in ieder geval vertrouwen dat ik op de 100 meter mijn snelste tijd van het seizoen heb gelopen."

Martina staat bij de NK ook nog op de startlijst van de 200 meter, waarvan de halve finale en finale zaterdagavond plaatsvinden. Hij wist vrijdagavond nog niet zeker of hij de dubbele afstand ook daadwerkelijk zou gaan lopen.