In haar laatste wedstrijd voor de WK atletiek veroverde Dafne Schippers vrijdagavond in Amsterdam haar vierde Nederlandse titel op de 100 meter. De 23-jarige sprintster werkt met veel vertrouwen toe richting het toernooi in Peking.

"Dit was een soort uitzwaaiwedstrijd en ik heb laten zien dat ik er klaar voor ben. Nu is het op naar Peking", zei Schippers, die in het Olympisch Stadion met een tijd van 11.02 duidelijk de sterkste was.

"Stiekem verras ik mezelf wel een klein beetje. Ik hoopte op een tijd rond de 11.10, dus dan is 11.02 prima."

De Utrechtse won vorig weekend in Londen nog voor het eerst een Diamond League-wedstrijd op de 100 meter, in een nieuw Nederlands record van 10.92. Ze kon zich voldoende opladen om zes dagen later na 2011, 2012 en 2014 weer NK-goud te pakken.

"Het is altijd ietsje moeilijker om je op te laden voor een wedstrijd in Nederland. In Londen liep de absolute wereldtop, met olympisch en wereldkampioenen. Dat is een ander verhaal dan een NK. Maar dat geeft niet, uiteindelijk lukte het me wel om me op te laden, want ik wilde hier natuurlijk wel gewoon winnen."

Medailles

Schippers had een druk programma in juli, met Diamond League-wedstrijden in Parijs (vierde op de 100 meter), Lausanne (tweede op de 200 meter), Monaco (tweede op de 200 meter) en Londen. Ze maakte direct indruk, een maand nadat ze de sprint boven de meerkamp verkoos voor de WK en de Olympische Spelen.

"Ik denk dat de internationale concurrentie wel rekening met mij houdt. Als je een paar keer meedoet, goede tijden loopt en een keer wint, dan denk ik dat de concurrenten er wel twee keer over nadenken."

Het gaat de Europees kampioene op de 100 en 200 meter te ver om te zeggen dat ze al van WK-outsider naar WK-favoriete is gepromoveerd op de sprintafstanden.

"Ik ga voor de finale. Tot die tijd moet ik gefocust zijn en in een finale kan dan vervolgens alles gebeuren. Ik verwachtte in Londen ook niet dat ik 'zomaar' ging winnen. Ik durf er weinig van te zeggen, maar in een finale ga je natuurlijk altijd voor de medailles."

Bevestiging

Voor Schippers waren de Diamond League-wedstrijden in de afgelopen maand de eerste keer dat ze een reeks grote wedstrijden op rij liep als sprintster. "En dat is me enorm goed bevallen. Het was even afwachten, want ik kom toch van de meerkamp, maar ik vond het echt superleuk."

"Ja, het was pittig, met veel reizen en veel in hotels zitten. Daar moest ik een beetje mijn weg in vinden en aan wennen, maar dat was me zeker aan het einde van de reeks wel gelukt. Ik heb er vooral heel erg van genoten en ik merkte ook dat ik elke wedstrijd beter ging lopen."

De Nederlandse kreeg zo ook de bevestiging dat ze begin juni een goede keuze heeft gemaakt door de sprint boven de meerkamp te verkiezen. "Het was vooral een opluchting dat ik een keuze had gemaakt. Maar ik heb de afgelopen maanden ook stiekem wel wat meer lol gekregen in het sprinten."

Schippers heeft nog drie weken te overbruggen tot de start van haar WK; de eerste voorrondes van de 100 meter zijn op zondag 23 augustus. "Het is nu een kwestie van heel blijven, heel veel uitrusten en nog wat specifieke, korte trainingen doen. En dan ben ik als het goed is in mijn beste vorm."