Verspringer Ignisious Gaisah heeft vrijdagavond verrassend naast de titel gegrepen bij de NK atletiek. Paralympiër Ronald Hertog bleef de Nederlands recordhouder voor in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De 26-jarige Hertog, die gebruik maakt van een 'blade' omdat zijn rechteronderbeen moest worden geamputeerd na een auto-ongeluk in 2003, kwam in zijn tweede poging tot een afstand van 7.47 meter

Gaisah, twee jaar geleden goed voor WK-zilver, kwam in zijn zes pogingen niet verder dan een afstand van 7.44 meter.

De 32-jarige geboren Ghanees plaatste zich in april al voor de WK eind augustus in Peking door 8.19 meter te springen in de VS. Daarna kon hij lang niet in actie komen door een zware hamstringblessure.

Hertog was de Nederlandse vlaggendrager bij de Paralympische Spelen van 2012 in Londen. Toen was hij nog speerwerper en pakte hij brons op dat onderdeel.

Bonevacia

Liemarvin Bonevacia wist zich op de 400 meter niet plaatsen voor de WK. De Nederlands recordhouder (45,40) slaagde er in Amsterdam bij lange na niet om aan de WK-limiet van 45,30 seconden te voldoen.

Bonevacia klokte 46,72. Dat was wel goed voor prolongatie van zijn nationale titel.

Na een valse start van Obed Martis snelde Bonevacia al snel het veld voorbij, maar dat moest hij op het laatste rechte eind bekopen. Bjorn Blauwhof kon het hem desondanks niet meer lastig maken en eindigde in 47,16 op de tweede plek. Brons ging naar Sander Pupella (48,04).

De 26-jarige Bonevacia heeft de hoop nog niet opgegeven om zich te plaatsen voor de WK. "Zaterdag is er een wedstrijd in het Belgische Ninove. Ik ga met mijn coach praten of ik daar de 200 meter ga lopen", zegt de atleet van Curaçao tegen NU.nl.

"Ik weet dat ik echt in topvorm ben, dit is mijn beste jaar ooit. Ik heb al 20,63 gelopen op de 200 en zaterdag kan ik maar zo onder de WK-limiet van 20,50 lopen. Iedereen heeft wel eens een dag als ik had vandaag, dat het niet helemaal lukt. Dat is geen probleem, ik maak me geen zorgen. Morgen gaan jullie het zien."

Koster

Maureen Koster kroonde zich tot Nederlands kampioene op de 1500 meter. De 23-jarige atlete, die samen met wereldtopper Sifan Hassan in augustus naar de WK in Peking gaat, klokte in het Olympisch Stadion de winnende tijd van 4.26,01.

Koster wist Manon Kruiver (4,26,51) net achter zich te houden. Sabine Rutten pakte brons. Hassan doet niet mee aan de NK.

Bij de mannen ging het goud naar Jurjen Polderman. Hij zegevierde in 4.03,00, voor Richard Douma (tweede) en Dennis Licht (derde).

Markies

Bas Markies was de beste op de tienkamp. De 31-jarige atleet van AV'34 scoorde een totaal van 7341 punten. Daarmee hield hij Pim Jehee (7103) en Rik Taam (7042) achter zich.

De Nederlandse toppers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun kwamen niet in actie op de meerkamp. Zij doen beiden mee op verschillende individuele disciplines ter voorbereiding op de WK.

Denzel Comenentia onttroonde Patrick Cronie als nationaal kampioen kogelstoten. Comenentia gooide als verste een afstand van 19,28 meter. Cronie moest genoegen nemen met zilver: 18,66. Remco Goetheer, vorig jaar nog winnaar van zilver, werd derde met 17,17.