Peking organiseert in 2022 de Olympische Winterspelen en de Paralympische Winterspelen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité vrijdag besloten in Kuala Lumpur. De Chinese hoofdstad kreeg de voorkeur boven het Kazakse Almaty, de enige andere kandidaat.

Het wordt de eerste keer dat Peking het evenement organiseert. In de Chinese metropool waren in 2008 al wel de Olympische Zomerspelen.

Peking wordt de eerste stad waar beide versies van de Spelen hebben plaatsgevonden. 

Het Zwitserse Lausanne kreeg tijdens dezelfde ceremonie de jeugd-Winterspelen van 2020 toegekend, ten koste van het Roemeense Brasov.

Het verschil tussen Peking en Almaty bedroeg slechts vier stemmen: 44-40. Er was één stemgerechtigd IOC-lid dat zich van een keuze onthield.

In de Chinese hoofdstad kan een deel van de infrastructuur van de Spelen van 2008 worden gebruikt, terwijl de naar schatting 300 miljoen in wintersporten geïnteresseerde Chinezen een reusachtige afzetmarkt vormen.

Video: Peking organiseert Olympische Winterspelen 2022

Oproep

Voorafgaand aan de stemming deed de Chinese president Xi Jinping in een videoboodschap een dringende oproep aan het IOC om op Peking te stemmen.

"Ik beloof een fantastisch, buitengewoon en excellent evenement."

De Spelen van 2022 worden in feite gehouden op drie verschillende plekken: in Peking zelf, in Zhangjiakou (op ruim 150 kilometer van Peking) en in de heuvelachtige regio Yanqing. Op die laatste twee plekken worden de sneeuwsporten afgewerkt.

Almaty leek als voordeel te hebben dat het aan de voet van het Tien Shan-gebergte ligt, waardoor er sprake kon zijn van compacte Spelen binnen een straal van 35 kilometer.

München

Het is al de tweede keer dat Almaty naast de organisatie van de Winterspelen grijpt. Voor de editie van 2014 moest de Kazakse stad zijn meerdere erkennen in Sotsji.

In een eerder stadium trokken Europese steden als Oslo, Stockholm en München zich terug. Dat gebeurde onder druk van de publieke opinie. Er werd vooral gevreesd voor de hoge kosten van het evenement.

In 2018 worden de Winterspelen gehouden in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Azië organiseert in 2020 met Tokio ook al de Zomerspelen en in 2022 wordt het WK voetbal georganiseerd door Qatar.