De Britse atletiekbond heeft Mo Farah vrijgepleit van dopinggebruik. Onderzoek naar de samenwerking van de Brit met de in opspraak geraakte coach Alberto Salazar heeft geen verdachte zaken opgeleverd.

Dat meldt de Britse atletiekbond UK Athletics donderdag in een korte verklaring. Door de verklaring kan Farah rustig toewerken naar de WK in augustus in Peking. 

Salazar werd er begin juni in een documentaire van de BBC van beschuldigd binnen zijn trainingsgroep, waartoe ook olympisch- en wereldkampioen Farah behoort, te hebben geëxperimenteerd met het prestatiebevorderende hormoon testosteron.

De documentaire was voor UK Athletics aanleiding onderzoek te laten doen door een eigen instantie.

Onzin

De bevindingen worden pas na de WK van komende maand naar buiten gebracht, maar de bond benadrukt donderdag dat de 32-jarige Farah in ieder geval niet onder verdenking staat.

Farah zelf verklaardde vorige maand al dat hij geen doping heeft gebruikt. "En ik zal ook nooit doping nemen", zei hij. "Tijdens mijn loopbaan heb ik al honderden tests ondergaan en elke keer was de uitslag negatief."

"De afgelopen twee weken zijn de zwaarste van mijn leven geweest. De geruchten en speculaties die de ronde over mij doen zijn onzin."