De watervervuiling op de plaatsen waar volgend jaar bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de watersporten worden gehouden, is vergelijkbaar met dat van rioolwater.

Dat meldt persbureau AP donderdag op basis van eigen onderzoek. "Iedereen loopt het risico op infecties in dit vervuilde water", zegt dokter Carlos Terra, een Braziliaanse specialist in leverziektes.

In totaal zijn er drie verschillende plaatsen in Rio waar volgend jaar watersporten zullen plaatsvinden; de roeiers en kanoërs komen in actie op de Rodrigo de Freitas lagune, het openwaterzwemmen en de triatlon is in de zee ter hoogte van de Copacabana en de zeilers werken hun wedstrijden af in Guanabara Bay.

AP nam van al deze plekken watermonsters om te controleren op virussen en vond dat het op geen enkele locatie veilig is om te zwemmen of te varen volgens internationale standaarden.

Op sommige plekken zou de concentratie van virussen in het water zelfs 1.7 miljoen keer zoveel zijn als wat volgens de daar geldende regels op een strand in Californië als een gevaarlijk niveau zou worden gezien.

De gevonden virussen kunnen onder meer zorgen voor ernstige diarree of flink overgeven, maar ze kunnen ook leiden tot bijvoorbeeld hartziektes.

Van Rijsselberghe

Verschillende sporters hebben de afgelopen jaren al geklaagd en hun zorgen geuit over de vervuiling van het water in Rio.

Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe, die net als de andere zeilers al meerdere keren is afgereisd naar Guanabara Bay, vertelde in december 2013 dat het water "echt supersmerig" is.

"Het ligt er vol met plastic, met dode huisdieren, meubels. Ik vind het echt zorgwekkend. Het ziet er vies uit, ook door de groene alg. We vinden dat er iets aan gedaan moet worden. Maar in Brazilië zelf wordt deze kritiek stilgehouden."

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité sprak woensdag bij een IOC-congres in Kuala Lumpur ook nog zijn zorgen uit. "Aan de ene kant zien we progressie, maar aan de andere kant is er geen tijd te verliezen. Gezien het feit dat de organisatie de problemen erkent, vertrouwen we erop dat de Spelen over een jaar geweldig zullen zijn."

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op 5 augustus 2016.