Ferry Weertman, Marcel Schouten en Sharon van Rouwendaal hebben donderdag bij de WK openwaterzwemmen in Kazan zilver gepakt op het gemengde 'team event' over vijf kilometer.

Brazilië zette precies dezelfde tijd neer als Nederland, waardoor er twee zilveren ploegen waren.

De Nederlandse en Braziliaanse zwemmers kwamen tot een tijd van 55.31,2 en waren daarmee alleen minder snel dan de Duitse ploeg, die twee jaar geleden ook wereldkampioen werd. Isabelle Härle, Rob Muffels en Christian Reichert deden 55.14,4 over hun 5 kilometer.

Bij het team event werken de ploegen gezamenlijk de 5 kilometer af. De landen starten dertig seconden na elkaar. Wie uiteindelijk de snelste tijd heeft wint. D

uitsland lag vanaf het begin aan kop van de wedstrijd. Bij de eerste boei had Nederland een achterstand van ongeveer acht seconden. Het gat groeide tot een halve minuut, halverwege de wedstrijd. Uiteindelijk kon de Oranje-ploeg nog wel wat goedmaken, maar de Duitsers inhalen bleek niet haalbaar.

17 seconden

''We hebben het gewoon heel goed gedaan'', analyseerde coach Marcel Wouda. ''We begonnen vandaag met het idee dat we misschien wel eens goud konden pakken, maar we zagen al snel dat Duitsland veel voordeel had van de Amerikanen die voor hun startten. Dan word je tweede en dat is gewoon geweldig.''

Het duurde lang voordat duidelijk was op welke plek Nederland was geëindigd. Vooral omdat de officiële eindtijd van Brazilië lang op zich liet wachten.

Wouda: ''Geen idee hoe het kan dat het zo lang moest duren. Misschien was het wel omdat de Brazilianen op het laatste stuk zo'n zeventien seconden goedmaakten. Ze gingen wel erg hard."

EK

Een jaar geleden kroonden Schouten, Weertman en Van Rouwendaal zich nog tot Europees kampioen in Berlijn. Toen moest Duitsland genoegen nemen met brons. Het jaar daarvoor, in 2013, werd Duitsland in Barcelona wereldkampioen.

Eerder deze week pakten Weertman en Van Rouwendaal individueel al zilver op de 10 kilometer in het open water.