De internationale basketbalfederatie FIBA heeft de Russische basketbalbond geschorst. Hierdoor moet het mannenteam mogelijk het EK in september missen.

De Russische bond (RSE) publiceerde woensdag op de eigen site een brief van de FIBA waarin de schorsing wordt aangekondigd. Een definitieve beslissing wordt verwacht tijdens het FIBA-bijeenkomst in Tokio van 7 tot en met 9 augustus.

De straf volgt op twee jaar waarin er een flinke strijd woedde binnen de RSE. De FIBA spreekt in haar brief van een "gebrek aan eenheid en stabiliteit."

Vorige maand besloot een Russische rechtbank dat er nieuwe verkiezingen moeten komen voor alle hoge functies binnen de federatie.

Topland

Rusland is een topland in het Europese basketbal. Vier jaar geleden werd het land derde op het EK en in 2007 werd de titel gepakt. Bovendien waren de Russen in 2012 bij de Spelen goed voor brons.

De ploeg van bondscoach Jevgeni Pasjoetin is voor het EK van komende zomer ingedeeld in groep A met verder Bosnië-Herzegovina, Frankrijk, Finland, Polen en Israël. Het eerste duel is op 5 september in Montpellier.

Nederland doet ook mee aan het EK. De ploeg van Toon van Helfteren zit in groep C en speelt de pouleduels in Zagreb.