Het Internationaal Olympisch Comité kiest vrijdag bij een bijeenkomst in Kuala Lumpur of het Kazakse Almaty of de Chinese hoofdstad Peking in 2022 de Winterspelen mag organiseren.

In Almaty werden in de jaren vijftig al wereldrecords geschaatst, terwijl de Kazakse stad 70 procent van de benodigde sportaccommodaties al in huis heeft.

In Peking kan een deel van de infrastructuur van de Spelen van 2008 worden gebruikt, terwijl de naar schatting 300 miljoen in wintersporten geïnteresseerde Chinezen een reusachtige afzetmarkt vormen.

"Wintersporten zijn enorm in opkomst in China'', zegt voormalig topbasketballer Yao Ming, die als boegbeeld optreedt voor het bid van Peking. "Er ligt in China een enorm potentieel.''

Yao Ming maakte zelf basketbal groot in zijn vaderland en droeg in 2008 in Peking tijdens de laatste van drie Olympische Spelen waaraan hij als atleet deelnam de vlag van zijn land. "Die Spelen hebben de sportbeleving in China, zowel actief als passief, een enorme impuls gegeven.''

Prestigeobject

Kazachstan kan het eerste land in Centraal-Azië zijn dat Olympische Spelen huisvest. De ambitie de Winterspelen naar het land te halen, wordt vooral gezien als een prestigeobject van president Noersoeltan Nazarbajev, sinds 1991 aan de macht en in april zonder tegenkandidaten herkozen.

Almaty bezit een rijke traditie in wintersporten met imposante pistes, springschansen en een schaatsbaan die in het pre-indoortijdperk als de snelste ter wereld bekendstond. De stad was samen met hoofdstad Astana in 2011 gastheer van de Aziatische Winterspelen en huisvest in 2017 de Winteruniversiade.

"Wij willen de Winterspelen tot een dermate groot succes maken dat het Kazachstan en Almaty wereldwijd op de kaart zet'', liet Nazarbajev weten.

Beide kandidaat-landen weten in ieder geval de blik van mensenrechtenorganisaties op zich gericht. "Problemen zijn er overal'', meent Yao Ming. "Maar zoals Rome niet op één dag is gebouwd is dit ook niet zomaar op te lossen.''

Naar verwachting opent IOC-voorzitter Thomas Bach tussen 11.30 en 12.00 uur Nederlandse tijd de enveloppe waarin de naam van de winnaar zit.

Video: IOC kiest locatie Winterspelen 2022