De Nederlandse basketballers gaan deze week de tweede fase in van de lange voorbereiding op het EK. De spelers hopen dat het toernooi ervoor kan zorgen dat de sport populairder wordt in eigen land.

"Ik ben 25 en de laatste keer dat Nederland op een EK heeft gespeeld, is 26 jaar geleden", aldus forward Mohamed Kherrazi in gesprek met NU.nl. "Dus natuurlijk is dit een historisch moment en kan dit een belangrijk keerpunt betekenen voor de sport."

Henk Norel zag vorig jaar vanuit Spanje hoe Oranje zich door een thuiszege op Montenegro (68-55) voor het eerst sinds 1989 plaatste voor een EK. Dat toernooi begint voor Nederland op 5 september met een duel met Georgië in Zagreb. Donderdagavond speelt de ploeg van Toon van Helfteren in en tegen Italië de eerste van vijftien oefenwedstrijden in een maand tijd.

"Het is ongelooflijk en prachtig wat het team vorig jaar voor elkaar heeft gekregen", blikt Norel terug op afgelopen zomer. "Een EK spelen is iets waar Nederlandse basketballers eigenlijk al heel lang niet meer van dúrfden dromen en nu is het werkelijkheid."

De 27-jarige center van het Spaanse CAI Zaragoza koos er vorig jaar voor om zich na een aantal zware blessures niet te melden bij het Nederlands team. Deze zomer zit de speler die in 2009 'gedraft' werd door NBA-club Minnesota Timberwolves wel weer in de selectie.

"Natuurlijk vond ik het jammer dat ik er vorig jaar niet bij was, maar ik kon het niet maken ten opzichte van de club die mijn salaris betaalt. Des te blijer ben ik dat ik er dit jaar wel bij mag zijn. En ik hoop dat we met deze groep iets moois kunnen laten zien."

Verandering

De aanwezigheid van Norel representeert een van de belangrijkste veranderingen bij Oranje. Bondscoach Van Helfteren kon vorig jaar bij de eerste training nog geen tien spelers verwelkomen, maar deze zomer wilde iedereen komen. Alleen Stefan Wessels meldde zich af, omdat hij binnenkort vader wordt.

"Het is een supergroot verschil dat we vanaf het begin van de voorbereiding op 1 juli met vijftien jongens konden trainen", stelt Roeland Schaftenaar, die vorig jaar een belangrijke rol speelde bij de EK-kwalificatie. "Als je met acht, negen man begint, is trainen een stuk moeilijker."

"En het zijn allemaal topspelers die erbij zijn gekomen", doelt Kherrazi op onder meer Norel, Kees Akerboom, Nicolas de Jong, Charlon Kloof en Robin Smeulders. "Dat is goed voor ons en voor het Nederlands basketbal. Je moet de beste wapens hebben om te presteren op het EK."

Bovendien heeft het Nederlands team door een nieuwe stichting (Nederlands Mannen Team, of NMT) en een nieuwe sponsor significant meer budget richting het EK. Zo wordt de trainersstaf voor het eerst in drie jaar betaald en hoeft er niet meer gekozen te worden voor de goedkoopste vliegtickets.

"We hoeven nu niet meer om 7.00 uur 's ochtends te vliegen, hebben een langere voorbereiding en kregen allemaal een auto voor de zomer", geeft Schaftenaar een aantal voorbeelden. "Dat scheelt allemaal en zorgt ervoor dat we ons volledig kunnen focussen op het sportieve gedeelte."

Underdog

Desondanks zal Nederland komende zomer in een sterke poule met naast Georgië ook Kroatië, Slovenië, Griekenland en Macedonië wederom de underdog zijn. De eerste vier ploegen van de vier groepen plaatsen zich voor de achtste finales, die net zoals de hele knock-outfase in het Franse Lille zullen plaatsvinden.

"In Griekenland zullen ze ons niet zien als een topteam", aldus Schaftenaar, die afgelopen seizoen in clubverband uitkwam voor het Griekse AGOR Aegean. "Maar ze hebben wel gezien dat er vorig jaar iets gebeurd is hier."

Norel zag vorig jaar van een afstand dat de teamgeest het belangrijkste wapen was van Oranje. "Je zag een bepaald soort chemie in het team. Door het karakter van de spelers en de staf is het gelukt, want veel steun van buitenaf hadden ze niet."

"Het mooie is dat nu meer mensen zich ermee gaan bemoeien en dat het langzaam maar zeker professioneel wordt. Daardoor is het Nederlands team weer iets waar mensen trots op kunnen zijn om ervoor uitgenodigd te worden."