Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt zich zorgen over de staat van Guanabara Bay in Rio de Janeiro.

Op de plaats waar volgend jaar de zeilwedstrijden zullen worden gehouden tijdens de Olympische Spelen, zijn het water en de stranden vervuild.

Het IOC besprak de situatie woensdag tijdens een bijeenkomst in Kuala Lumpur. Volgens voorzitter Thomas Bach zal er hard worden gewerkt om te zorgen dat de baai schoon wordt.

"De maatregelen die zijn voorgesteld voor het reinigen van de baai zijn tweeledig. Er zijn mensen die nu al beginnen met schoonmaken en anderen helpen vlak voor en tijdens de Spelen om de veiligheid en gezondheid van de atleten te waarborgen", aldus Bach.

Progressie

De 61-jarige Duitser kampt met dubbele gevoelens over de situatie in Rio. Ondanks de zorgen is hij ervan overtuigd dat de problemen bij de start van de Spelen verleden tijd zijn.

"Aan de ene kant zien we progressie, maar aan de andere kant is er geen tijd te verliezen. Gezien het feit dat de organisatie de problemen erkent, vertrouwen we erop dat de Spelen over een jaar geweldig zullen zijn. Problemen erkennen is namelijk de eerste en belangrijkste stap om deze op te lossen."

De organisatie heeft nog iets meer dan een jaar om alle faciliteiten op orde te hebben. De Spelen worden van 5 tot en met 21 augustus gehouden.