Femke Heemskerk gaat als titelkandidate op de 100 en 200 meter vrije slag naar de WK langebaan in het Russische Kazan, maar ziet zichzelf niet als favoriete voor het goud.

Ze maakte in het voorjaar bij de wedstrijden om de Swim Cup in Eindhoven grote indruk door Nederlandse records te zwemmen op de 100 en 200 vrij. De 52,69 en 1.54,68 zijn ook de beste mondiale tijden van dit jaar.

''Ik heb misschien wel snellere tijden staan, maar ik moet dat eerst nog maar zien te bezegelen met een medaille. Leuk als je in april hard zwemt, maar het gaat erom dat je op de WK nog harder gaat", aldus de 27-jarige Heemskerk.

In Eindhoven was Heemskerk dus ook sneller dan Ranomi Kromowidjojo. ''Natuurlijk merk ik wel dat mijn omgeving anders op mij reageert en ik kan er ook niet omheen dat ik de aanvoerster van de wereldranglijst ben. Maar het zegt niets. De concurrentie is groot en het niveau echt heel hoog. Met die records heb ik echt nog geen wereldtitel.''

Heemskerk voelt naar eigen zeggen geen druk. ''Ik geloof dat ik daar wel goed mee omga. Ik stel ook niet zozeer als doel dat ik voor goud ga, wel voor het podium. Ik focus me vooral op het verbeteren van mijn tijden."

"Als ik mijn beste tijden in de finales zwem, dan is de kans op goud ook het grootste. Maar als ik een tiende boven mijn persoonlijk record zwem en toch die titel heb, hoor je mij uiteraard niet klagen.''

Wagons

Uit alles spreekt groot vertrouwen in haar kunnen. Volgens Heemskerk komt dat omdat ze goed in haar vel zit in aanloop naar de wereldkampioenschappen.

''Ik zie het leven als een trein met wagons en elke wagon is een onderdeel: conditionele inhoud, fitheid, mentale weerbaarheid, algemeen geluk, noem maar op. Die wagons staan bij mij allemaal stabiel op de rails. Daarom gaat het zo lekker.''

In het trainingskamp voorafgaand aan de WK op Mallorca genoot Heemskerk vooral van de rust. ''Ik zoek in de trainingen wel de wedstrijdprikkel, maar veel uitrusten is nog belangrijker. En dat kan daar goed, want je hebt niet de dagelijkse beslommeringen van boodschappen doen en reizen naar het zwembad."

"Al die tijd die je daar in Nederland aan kwijt bent, kun je dan gebruiken om uit te rusten. En in de zon ja, dat is ook fijn.''

Er komen vijftien Nederlanders in actie bij de WK die van 2 tot en met 9 augustus in Kazan worden gehouden.