De National Football League (NFL) heeft na hoger beroep de schorsing van quarterback Tom Brady voor vier wedstrijden wegens diens aandeel in wat bekend is geworden als 'Deflategate' gehandhaafd. 

Volgens de NFL is het bewezen dat de 37-jarige vedette van de New England Patriots er weet van had - en zelfs actief heeft aangemoedigd - dat twee medewerkers van de latere Super Bowl-kampioen voor de conference finale tegen de Indianapolis Colts (45-7 zege) lucht uit verschillende wedstrijdballen lieten lopen, tot onder de legale limiet.

Roger Goodell, de hoogste baas van de NFL en de verantwoordelijke man voor het besluit in het hoger beroep, maakte dinsdag bekend dat de straf van Brady blijft staan zoals eerder aangekondigd.

De 'commissioner' noemde het feit dat de quarterback zijn telefoon die hij gebruikte ten tijde van de conference finale later vernietigd heeft als een van de belangrijkste redenen om de straf niet te verminderen. Op die telefoon zouden veel berichten staan aan en van de twee medewerkers die lucht uit de ballen zouden hebben laten lopen.

Brady reageerde woensdag via Facebook voor het eerst zelf op 'Deflategate': "Ik ben zeer teleurgesteld dat de NFL besloten heeft om mijn schorsing van vier wedstrijden te handhaven. Ik noch iemand van de Patriots-organisatie heeft iets verkeerd gedaan."

Rechter

De spelersvakbond maakte direct bekend dat Brady, een van de bekendste en best betaalde spelers in de NFL, naar de federale rechter zal gaan om zijn schorsing aan te vechten. Volgens de viervoudig Super Bowl-kampioen heeft hij nooit geweten van het plan en is er niet voldoende bewijs dat dat wel zo is.

Als de straf blijft staan, mist Brady een kwart van de wedstrijden uit het reguliere seizoen, dat uit zestien duels bestaat.