Sharon van Rouwendaal heeft dinsdag zilver gewonnen op de 10 kilometer bij het WK in Kazan. Ze kwam in de eindsprint te kort tegen de Franse Aurelie Muller die het goud won.

De Franse tikte aan in 1.58.04. De 21-jarige Nederlandse finishte 2,4 seconden later. 

Met haar zilveren medaille op de olympische discipline in het open water heeft Van Rouwendaal zich ook gekwalificeerd voor de Spelen in Rio de Janeiro, volgend jaar.

Van Rouwendaal bouwde haar race anders op dan haar 5 kilometer afgelopen zaterdag toen ze vrijwel de hele wedstrijd op kop zwom maar uiteindelijk als vierde finishte. Ze begon dinsdag achterin het veld en bereikte de kop van het peloton in de voorlaatste van vier ronden.

Niet fris

De Franse Aurelie Muller opende de strijd in de slotronde en alleen de Italiaanse Rachele Bruni en Van Rouwendaal konden volgen. In het zicht van de finish moest ook de Italiaanse lossen. 

"In de sprint zat er niet meer in", concludeerde Van Rouwendaal na afloop. "Bij mij waren de benen niet fris meer.'' De wedstrijd was niet zo grimmig als ze vooraf vreesde. ''Het viel wel mee, ik ben maar een keer ondergeduwd.''

Het zilver van de Baarnse is de tweede medaille voor Nederland op deze WK. Maandag vervoverde Ferry Weertman zilver op de 10 kilometer.

Van Rouwendaal heeft nog niet besloten of ze donderdag meedoet aan het teamevent.