Boston stelt zich niet langer beschikbaar als kandidaat om de Olympische Spelen van 2024 te organiseren.

De Amerikaanse stad besloot maandag, in overleg met het olympisch comité van de Verenigde Staten, af te haken in de race.

''We zijn er niet in geslaagd om een meerderheid van de inwoners van Boston enthousiast te maken voor de Olympische en Paralympische Spelen'', zei voorzitter Scott Blackmun van het olympisch comité USOC in een verklaring. De Amerikanen gaan zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe kandidaat.

Het nieuws kwam maandag kort nadat burgemeester Martin J. Walsh een toespraak had gegeven. De bestuurder zei daarin dat hij geen contract zou ondertekenen als er geen duidelijkheid is over het kostenplaatje dat het organiseren van de Spelen met zich meebrengt.

Boston was begin dit jaar gekozen als Amerikaanse kandidaat voor de organisatie van de Spelen in 2024. De hoofdstad van de staat Massachusetts had de voorkeur gekregen boven Los Angeles, San Francisco en Washington.

Steun

Vrijwel direct nadat Boston bekend had gemaakt de Spelen te willen binnenhalen, protesteerden veel mensen tegen het plan dat in hun ogen te veel zou kosten.

''Het USOC denkt dat de mate van steun voor Boston er niet voor zorgt dat dit 'bid' de voorkeur gaat krijgen boven geweldige kandidaten als Parijs, Rome, Hamburg, Boedapest en Toronto'', aldus Blackmun.

Het IOC rekent ondanks het afhaken van Boston nog op een Amerikaanse kandidaat voor de Spelen van 2024. ,

"We hebben er alle vertrouwen in dat Amerika met een sterke kandidaat komt", aldus een woordvoerder van het internationaal olympisch comité in Kuala Lumpur, waar eind deze week de stad wordt verkozen die de Winterspelen van 2022 mag organiseren.

De Amerikanen hebben weinig tijd om een nieuwe kandidaat te vinden. De inschrijvingstermijn loopt op 15 september af. Het Internationaal Olympisch Comité beslist op 15 september 2017 waar de Spelen van 2024 worden gehouden.

Met Hamburg, Rome, Parijs en Boedapest zijn er vooralsnog vier steden die zich hebben aangemeld als kandidaat.