Ferry Weertman is maandag bij de WK in Kazan tweede geworden op de 10 kilometer openwaterzwemmen. De wereldtitel ging naar de Amerikaan Jordan Wilimovsky.

Weertman klopte in de eindsprint de Griekse titelverdediger Spyridon Gianniotis in de strijd om het zilver. Het verschil tussen de twee was 0,4 seconde.

De in Naarden geboren zwemmer plaatste zich door zijn prestatie in Kazan voor de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro. Een plek in de top tien was daarvoor genoeg.

Wilimovsky was duidelijk de sterkste. De 21-jarige zwemmer uit Californië tikte twaalf seconden eerder aan dan Weertman. De Nederlander begon zoals gepland achter in het peloton en werkte zich tijdens de race langzaam naar voren.

Marcel Schouten eindigde als 24e in Rusland, op ruim een minuut van de winnaar.

Spelen

De 23-jarige Weertman kroonde zich vorig jaar in Berlijn tot Europees kampioen op de 10 kilometer. Twee jaar geleden werd hij zesde bij het vorige WK in Barcelona.

Sharon van Rouwendaal opende het toernooi voor Nederland zaterdag met een vierde plek op de 5 kilometer.

Weertman, Schouten en Van Rouwendaal komen donderdag in principe nog in actie op de 5 kilometer voor teams. Schouten start bovendien zaterdag op de 25 kilometer.