De Nederlandse honkballers zijn er niet in geslaagd het vijftiende World Port Tournament op hun naam te schrijven.

Oranje, dat de afgelopen week alle wedstrijden won in Rotterdam, moest zondag in de finale de titel aan Cuba laten: 3-5.

Nederland had de ploeg van Victor Mesa eerder deze week nog met 12-7 en 8-4 verslagen.

Cuba heeft het World Port Tournament nu zeven keer gewonnen. De Latijns-Amerikanen verloren alleen in 1999 (van Nederland) en in 2011 (van Taiwan) de finale.

Cordemans

De Cubanen kwamen al in de eerste inning op voorsprong door uitblinker Lourdes Gurriel. In de derde slagbeurt maakte Kevin Moesquit, op de honken gekomen door een vrije loop, gelijk. Gianison Boekhoudt bracht hem thuis.

Daarna ging het mis voor Rob Cordemans op de heuvel. De geroutineerde pitcher, die zes innings gooide voordat hij werd afgelost door Loek van Mil, kon niet voorkomen dat de Cubanen onder meer door een solohomerun van Gurriel uitliepen naar 5-1.

Christian Diaz en Dudley Leonora gaven de eindstand, met dank aan Cubaanse fouten, een wat draaglijker aanzien. Verder kwam de ploeg van bondscoach Steve Janssen niet ondanks kansen in de achtste inning.

Dwayne Kemp was met drie uit vijf de beste Nederlandse slagman in de eindstrijd. Shaldimar Daantjie noteerde twee honkslagen in vier slagbeurten.