De Nederlander Niek Kimmann is zaterdag in het Belgische Zolder wereldkampioen BMX geworden.

De 19-jarige Kimmann, vorig jaar nog de beste van de wereld bij de junioren, liet in de finale zijn landgenoot Jelle van Gorkom achter zich. Het brons ging naar de Zwitser David Graf.

Raymon van der Biezen was de derde Nederlander in de finale, maar de Brabander kon niet meedoen om de medailles en kwam als zesde over de streep.

Kimmann is de tweede Nederlander die zich wereldkampioen BMX mag noemen bij de senioren mannen. Robert de Wilde was in 1999 de eerste.

De Oranje-mannen horen al jaren bij de wereldtop, maar stelden de laatste jaren vaak teleur op WK's. De laatste Nederlandse medaille bij de mannen was in 2005 brons voor De Wilde.

Vrouwen

Bij de vrouwen eindigde Laura Smulders als vijfde. De Nederlandse veroverde vorig jaar in Ahoy nog brons, maar kende door een in een wintertraining opgelopen blessure geen vlekkeloze voorbereiding op het WK van dit jaar.

De wereldtitel ging naar de Venezolaanse Stefany Hernandez, die Mariana Pajon opvolgt. De Colombiaanse titelverdedigster werd door een val uitgeschakeld in de halve finales.

De Australische Caroline Buchanan won de strijd om het zilver, terwijl Simone Christensen uit Denemarken derde werd.

De wedstrijden waren vanwege het verwachte slechte weer vervroegd.