Sharon van Rouwendaal is zaterdag als vierde geëindigd op de 5 kilometer openwaterzwemmen bij de WK in het Russiche Kazan. 

De 21-jarige Van Rouwendaal lag nagenoeg de hele race op kop maar verloor in een eindsprint het zicht op de medailles.

Haley Anderson wist Van Rouwendaal zo'n tweehonderd meter voor de finish te achterhalen. De Amerikaanse zwom vervolgens naar de wereldtitel. 

De Nederlandse moest in de laatste meters van een spannende race ook nog de Griekse Kalliopi Araouzou en de Duitse Finnia Wunram voorlaten.

Niet tevreden

Van Rouwendaal wist zich herhaaldelijk los te maken van het deelnemersveld. Ze sloeg dan een gaatje van een kleine tien meter maar wist niet verder weg te zwemmen.

De Amerikaanse Anderson bleek over de beste eindsprint te beschikken. Araouzou moest 1,4 seconden toegeven en Wunram 2,6. Van Rouwendaal zwom ruim 7 seconden later dan de winnares uit de Verenigde Staten over de finish.

"Ik heb de hele race op kop gezwommen, maar wat gebeurde er de laatse 300 meter'', zocht Van Rouwendaal na haar race naar antwoorden voor haar mislukte poging voor een WK-medaille. "Ik liep vol. Dat is heel erg jammer. Ik ben dan ook niet tevreden met de vierde plaats.''

Spelen

De in Frankrijk trainende zwemster won vorig jaar tijdens de EK goud op de 10 kilometer en zilver op de 5 kilometer. Ze krijgt dinsdag een herkansing in Kazan als de 10 kilometer openwaterzwemmen op het programma staat.

Een plaats bij de beste tien volstaat voor een ticket voor de Olympisch Spelen van Rio de Janeiro. De 5 kilometer openwaterzwemmen is geen olympisch nummer.

Mannen

Bij de mannen ging het goud op 5 kilometer later op de middag naar de Zuid-Afrikaan Chad Ho. Hij was net iets sneller dan de Duitser Rob Muffels, al was dat met het blote oog amper waar te nemen.

Beide zwemmers lieten een tijd van 55.17.6 noteren. Een fotofinish wees uit dat Ho net iets eerder was gefinisht. De Italiaan Matteo Furlan eindigde als derde, op 2,4 seconden van de nummer één en twee.

Schoonspringen

Schoonspringsters Uschi Freitag en Inge Jansen bereikten in Kazan de finale op de 3 meter plank synchroon. Het Nederlandse duo sprong in de kwalificaties naar een puntentotaal van 273,60. Dat bleek de elfde score.

Het Chinese duo Tingmao Shi en Minxia Wu maakte de beste indruk in de kwalificaties (312,90), gevolgd door Jennifer Abel en Pamela Ware uit Canada (302,01).

Samantha Mills en Esther Qin ui Australië sprongen naar de derde score (291,90).