Usain Bolt heeft vrijdag vorm getoond op de 100 meter. De Jamaicaanse topsprinter won bij de Diamond League in Londen de finale en dook voor het eerst dit seizen onder de 10 seconden.

In de eindstrijd kwam Bolt tot een tijd van 9,87. Daarmee bleef hij de Amerikaan Mike Rodgers (tweede in 9,90) en de Jamaicaan Kemar Bailey-Cole (derde, 9,92) nipt voor.

Eerder op de avond noteerde de meervoudig olympisch- en wereldkampioen in de series ook al 9,87. Toen had Bolt een zwakke start, maar toonde daarna een soepele versnelling.

In de finale was Bolt even snel, maar zag het er beduidend stroever uit. Hij won wel, maar Rodgers bleef in de buurt. Ook Bailey-Cole gaf maar weinig toe.

Bolt maakte in Londen zijn langverwachte rentree. De wereldrecordhouder op 100 en 200 meter worstelde dit seizoen na een blessure met zijn vorm. Hij kwam maar enkele keren in actie en liep in april 10,12, terwijl zijn wereldrecord op 9,58 staat.

De Jamaicaan meldde zich eerder af voor de wedstrijden uit de Diamond League in Parijs en Lausanne. Bolt heeft echter wedstrijdritme nodig wil hij in augustus voor goud gaan op de sprintafstanden bij de WK in Peking.

Estafettevrouwen

De Nederlandse estafettevrouwen zetten in Londen eeder op de avond een toptijd neer op de 4x100 meter.

Nadine Visser, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel klokten 42,69. Dat was de tweede tijd, alleen de Amerikaanse sprintploeg was met 42,32 sneller.

De 42,69 is wel boven het Nederlands record van 42,40 uit 2014, maar op de wereldranglijst van dit jaar stijgt Oranje met stip. Alleen teams uit de Verenigde Staten, Jamaica en Oekraïne spurtten dit jaar naar een betere tijd.

Farah

Op de 3000 meter ging de winst voor eigen publiek naar de Brit Mo Farah. Hij was iedereen te snel af en noteerde een tijd van 7.34,66.

De tweede plaats was voor de Marokkaan Othmane El Goumri, die 7.36,71 klokte. Daarmee bleef hij de nummer drie, de Keniaan Emmanuel Kipsang, precies een seconde voor. Kipsang liep naar 7.37,71.

Voor Farah betekende de race in Londen zijn eerste optreden sinds het rumoer rond zijn coach Alberto Salazar. De Amerikaan zou betrokken zijn bij een dopingzaak.