Niek Kimmann heeft een flitsende start gemaakt op het wereldkampioenschap BMX in het Belgische Zolder.

De 19-jarige fietscrosser uit Lutten pakte vrijdag het zilver in de tijdrit. Hij kwam enkele honderdsten van een seconde tekort voor goud.

Kimmann ging als snelste in de kwalificaties door naar de superfinale. Het hield in dat hij als laatste de geklokte ronde over de crossbaan moest rijden.

De talentvolle Nederlander slaagde er net niet in de tijd van Joris Daudet te verbeteren. De Fransman klokte 30,953, Kimmann noteerde 31,029. Het brons ging naar de Amerikaan Connor Fields (31,288).

Kimmann stond enigszins versteld van zijn eigen prestatie. ''Natuurlijk gaat het dit hele jaar al erg goed en heb ik al laten zien het niveau van de elite aan te kunnen. Alleen dat ik zo dichtbij de wereldtitel zou komen had ik niet durven dromen'', zei hij.

Raymon van der Biezen ging lange tijd aan de leiding, maar eindigde uiteindelijk als zevende (31,580). De derde Nederlander die in de superfinale in actie kwam was Joris Harmsen. Zijn tijd van 31,779 leverde hem de negende plek op.

Smulders

Laura Smulders miste nipt het podium bij de vrouwen. De winnares van olympisch brons in Londen 2012 eindigde als vierde in de tijdrit: 36,693.

De Colombiaanse Mariana Pajon veroverde de wereldtitel met een tijd van 35,518. De Amerikaanse Alise Post pakte zilver (35,926) en de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker behaalde brons (36,365).