Zeiler Rutger van Schaardenburg heeft vrijdag voor de kust van het Deense Aarhus de Europese titel gepakt in de Laserklasse, waardoor hij zeker is van een startbewijs volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Van Schaardenburg schakelde zijn Nederlandse concurrent Nicholas Heiner resoluut uit in de kwalificatiestrijd voor een olympisch ticket. De vele protesten na afloop van andere deelnemers over het verloop van de slotrace konden de prestatie van de 27-jarige Dordtenaar niet ondermijnen.

''Na het WK zag het er even slecht uit voor mij'', doelde Van Schaardenburg in Aarhus op zijn 26e plaats begin deze maand in Canada. Daardoor stond zijn Nederlandse rivaal Nicholas Heiner (negentiende op het WK) er in de strijd om het olympische ticket, met de opgetelde resultaten van het WK en EK dit jaar, iets beter voor.

''Maar hier is alles voor mij op z'n plek gevallen. Ik pak hier zomaar de dubbel. Ik sta er zelf een beetje van te kijken. Het is bizar hoe alles hier voor mij is samengekomen. Fantastisch gewoon, hier gaan we wel even een biertje op drinken.''

Nummer twee

Van Schaardenburg begon vrijdag als nummer twee aan de elfde en voorlaatste race. Hij moest één punt goedmaken op de Duitse koploper Philipp Buhl.

Heiner startte als nummer vier van het klassement. Hij mocht na het WK in Canada één plaats in de eindrangschikking van het EK op Van Schaardenburg verspelen om het olympisch startbewijs voor Rio te bemachtigen.

Met de derde plaats in de elfde race klom Van Schaardenburg naar de eerste plaats. Heiner zakte met de zeventiende plek naar de zesde positie.

In de slotrace verdedigde Van Schaardenburg zijn leidende positie met succes. Met zijn gouden medaille voldeed hij ook meteen aan de kwalificatie-eisen van sportkoepel NOC*NSF. Heiner had met zijn wereldtitel in 2014 de olympische limiet al gehaald, maar moest dus in Aarhus alsnog voorrang verlenen aan zijn Nederlandse rivaal.

Van Schaardenburg, vorig jaar tweede op het EK, begint in Rio aan zijn derde Olympiade. Bij Peking 2008 (34e) en Londen (14e) bleef hij ver verwijderd van het podium.