Laura Smulders staat komend weekeinde met bescheiden verwachtingen aan de start van de WK BMX in het Belgische Zolder (België).

De 21-jarige Nederlandse liep door een knullige actie tijdens een wintertraining een zware knieblessure op en ze komt nog steeds conditie tekort.

"Ik kan er niet heel veel van verwachten. Ik zit nog in de opbouwfase. Ik ben niet in topvorm zoals vorig jaar.''

Een jaar geleden won Smulders op de WK in Rotterdam goud op de tijdrit en brons in de supercross. Ze heeft zich er al bij neergelegd dat ze haar kampioenstrui kwijtraakt en hoopt de top acht te halen op beide disciplines.

"Ik kan er niks beters van maken. Ik kom nog wat kracht tekort op het eerste stuk en dat is superbelangrijk. Ik moet het daar afleggen.''

Lullig

Smulders raakte in de winter geblesseerd toen ze in een training tijdens een sprong door de wind uit evenwicht werd geblazen. Ze probeerde zichzelf te redden door te landen op haar rechterbeen maar blesseerde haar knie.

"Het was zo’n lullig ding. Het had niet hoeven gebeuren maar ik kon er niks aan doen.''

Sindsdien richt de verrassende winnares van het brons op de Olympische Spelen in Londen zich al deels op de volgende Spelen in Rio.

"Het is het belangrijkste doel sinds ik op mijn plaat ben gegaan. Volgend jaar is toch belangrijker. Ik moet terug op mijn niveau komen en zorgen dat ik weer met de wereldtop kan meedoen.''

De Nederlandse vrouwenselectie bestaat naast Smulders uit Merle van Benthem en Dana Sprengers. Ze rijden vrijdag de tijdrit en zaterdag de supercross.