Door zijn verassende overwinning bij de wereldbekerwedstrijd in mei Papendal wordt er komend week veel verwacht van Niek Kimmann bij het WK BMX van komend weekend. De 19-jarige Nederlander blijft echter ontspannen onder de aandacht.

"Het kan best hard gaan ,maar ik wil zelf zo goed mogelijk fietsen. Wat anderen denken speelt geen rol. Op de fiets voel ik me nog steeds hetzelfde als een paar jaar terug.''

Kimmann won op Papendal de finale door vanaf de minst gunstige startpositie de complete wereldtop te verslaan.

"Het publiek wil dat iemand risico neemt. Het was mijn eerste finale en het was sowieso al mooi. Ik heb het publiek nog nooit zo hard horen juichen en toen moesten we nog vertrekken. Op zich ben ik niet zo'n showman maar als de toeschouwers uit hun dak gaan, geeft dat wel adrenaline", blikt de uittredende wereldkampioen bij de junioren terug.

Volgens bondscoach Bas de Bever is Kimmann een van de Nederlandse medaillekandidaten komend weekeinde in Zolder (België). Zelf richt de fietscrosser uit Lutten zich op een finaleplek.

"In het begin van het jaar was plaatsing nog het doel. Als eerstejaars kun je niet heel veel verwachten. Er zijn er niet veel die zo ver komen. Nu hoop ik dat ik mee kan doen voor de finales en dan mag ik heel tevreden zijn."

Spelen

Vanwege zijn goede resultaten komen ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in beeld voor Kimmann. In principe gaan de drie beste BMX’ers van Nederland volgend jaar naar Brazilië.

"De Spelen zijn het hoogst haalbare en het is iets waarvan je als kind al droomde. Maar na afgelopen seizoen is het meer een doel geworden dan een droom. Qua leeftijd weet je dat het kan. Ik moet me nog plaatsen en ik zou wel echt, echt balen als ik het niet haal.''

Vrijdag staat bij het WK de niet-olympische  tijdrit op het programma. Zaterdag volgt dan de olympische supercross, met de finales aan het begin van de avond.

De Nederlandse selectie bij de mannen bestaat naast Kimmann uit Jelle van Gorkom, Twan van Gendt, Raymon van der Biezen, Mark Link, Martijn Jaspers, Dave van der Burg en Joris Harmsen.