Sharon van Rouwendaal beslist na haar eerste twee openwaterwedstrijden op de WK in Kazan of ze ook nog deelneemt aan de teamwedstrijd.

Ze wil eerst weten hoe ze zich dan voelt en of haar langebaanwedstrijden niet in gevaar komen. "Het is even kijken hoe ik me voel. Als ik superfit ben doe ik het. Het is mijn beslissing."

Van Rouwendaal (21) moet afwegen of ze aan twee dagen zonder wedstrijd genoeg heeft om te herstellen voor haar 400 meter in Kazan of dat ze vier dagen nodig heeft. "Dat is een heel groot verschil."

Ze staat in Kazan ook nog op het startblok voor de 800 en 1500 meter vrije slag. Nederland doet in Kazan niet mee aan de estafettewedstrijd (4x200 meter) omdat die niet in de individuele programma's van de vrouwen past.

Met de estafetteploeg pakte Van Rouwendaal op het WK kortebaan vorig jaar nog een gouden medaille. En volgend jaar op de Olympische Spelen staat het onderdeel weer op haar programma, als het aan haar ligt. "Met Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Esmee Vermeulen hebben dan echt een goed team."

Sterk

Het WK begint voor Van Rouwendaal op zaterdag met de 5 kilometer in open water, gevolgd door de 10 kilometer op dinsdag, de afstand waarop ze vorig jaar verrassend Europees kampioene werd. 

"Ik voel me al maanden goed, ik ben in vorm en ik ben sterk."