De Ierse golfer Paul Dunne, de Australiër Jason Day en de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen hebben zondag de leiding genomen in het Brits Open. 

Ze beginnen maandag op de Old Course in St. Andrews na 204 slagen aan de beslissende ronde. Amateur Dunne voltooide de derde ronde in 66 slagen. Day en Oosthuizen hadden een slag meer nodig. 

Dunne verbaasde zich zelf de afgelopen dagen aan de Schotse Noordzeekust. Bobby Jones was in 1930 de laatste amateur die deze major winnend afsloot.

''Zo ver ben ik nog niet'', zei hij. ''Maar ik kan nu al nauwelijks geloven dat ik al drie ronden zo goed speel. Op een amateurtoernooi kan dit nog gebeuren. Maar nu presteer ik dit op het hoogste podium.''

Johnson

De Amerikaan Dustin Johnson verspeelde zijn leidende positie met een rondje van maar liefst 75. Hij zakte naar de gedeelde achttiende plaats en lijkt kansloos voor de eindzege.

Joost Luiten haalde vrijdag de cut van het prestigieuze toernooi niet, net als Tiger Woods.

Leishman

Marc Leishman noteerde bijna de laagste score ooit op een 'major'. De 31-jarige Australiër ging in de derde ronde van het Brits Open rond in 64 slagen.

Het laagterecord op de vier 'majors' (The Masters, US Open, Brits Open en PGA Championship) staat op 63 slagen en is 26 keer gevestigd.

Voor het laatst gebeurde dat in 2010, door Rory McIlroy op het Brits Open.

De ontknoping van het Brits Open is wegens de slechte weersomstandigheden van eerder dit weekeinde verplaatst naar maandag.