Voor de twee keer in de lange geschiedenis zal de winnaar van het Brits Open pas op maandag bekend zijn. De organisatie van de major op de Old Course van St. Andrews besloot zaterdag het schema met een dag op te schuiven vanwege de problemen met het weer.

Nadat vrijdag de tweede ronde al halverwege was afgebroken vanwege veel regen, kon er zaterdagochtend ook niet worden gegolft vanwege de sterke wind. Het is daarom niet mogelijk om zaterdag de tweede ronde te voltooien en ook nog de derde ronde af te werken.

De golfers die vrijdag geen achttien holes konden lopen, probeerden het zaterdagochtend nog wel, maar toen na een half uurtje bleek dat geen bal stil bleef liggen, riep de organisatie iedereen weer naar binnen.

De tweede ronde kan naar verwachting pas laat in de middag worden hervat. Er wordt gehoopt dat die ronde in ieder geval kan worden afgerond, zodat er een definitieve cut kan worden gemaakt.  De derde ronde moet dan op zondag plaatsvinden.

De beslissing valt daardoor pas maandag, als de vierde ronde wordt gespeeld. Het is pas de tweede keer dat het Brits Open, dat in 1860 voor het eerst werd georganiseerd, op maandag wordt afgesloten. Dat gebeurde tot dit jaar alleen in 1988.

Luiten

Joost Luiten hoeft zich er niet druk om te maken. De enige Nederlander in het toernooi voltooide vrijdag wel zijn tweede ronde en miste de cut.

Tiger Woods, dit seizoen in dramatische doen, moet ook vrezen dat hij de schifting na twee rondes niet haalt. Hij heeft echter nog zes holes te gaan in de tweede ronde, maar moet daarin wel behoorlijk wat slagen goedmaken en staat eigenlijk voor een onmogelijke opgave.

De Engelsman Danny Willett gaat voorlopig aan de leiding. Hij maakt de tweede ronde vrijdag wel af en heeft 135 slagen in totaal. De Amerikaan Dustin Johnson en de Schot Paul Lawrie moeten hun tweede ronde nog wel voltooien en kunnen Willett nog voorbij gaan.