Joost Luiten heeft zich in de tweede ronde van het Brits Open licht verbeterd, maar de Nederlander zal de cut niet halen in de befaamde major.

De Bleiswijker belandde vrijdag na een ronde van 72 slagen op de beroemde Old Course van het Schotse St. Andrews op de 99e plaats in het tussenklassement.

Luiten heeft naar het zich laat aanzien twee slagen te veel gemaakt. Zware regenval zorgde voor veel vertraging in het toernooi, waardoor niet alle spelers hun tweede ronde zullen afmaken. 

De Amerikaan Dustin Johnson voert het tussenklassement aan met een score van tien onder par, maar hij moet zaterdag nog vijf holes uit de tweede ronde afwerken. De Engelsman Danny Willett legde wel alle achttien holes af en is voorlopig de beste na twee volle ronden met 135 slagen (-9).

De 29-jarige golfer begon donderdag al matig aan de 144e editie van het Brits Open met een score van 74 slagen, twee boven par. Het putten lukte niet en dat euvel brak hem in de tweede rondgang over de lastige holes opnieuw op.

Amateuristisch

Doordat Luiten slechts drie birdies maakte en ook drie bogeys liet noteren, kwam zijn dagscore uit op level par en dat was te laag om echt te klimmen in het klassement.

"Waar ik moest scoren, op de eerste negen holes, heb ik één birdie gemaakt. Veel te weinig", sipte de Bleiswijker na afloop op golf.nl. "Gisteren heb ik het laten liggen en vandaag heb ik wederom te veel foutjes gemaakt. Op deze baan draait het om goed putten en dat ging bij mij niet goed."

Luiten kreeg heel even hoop na twee birdies op rij op hole 14 en 15. "Ik kreeg even het geloof dat het nog kon, maar vervolgens gaf ik het op hole 16 amateuristisch weg."

Watson

Tom Watson moest ook voortijdig afscheid nemen. De 65-jarige vijfvoudig winnaar eindigde in zijn 38e optreden met een score van twaalf slagen boven par na twee ronden zo goed als zeker op de laatste plaats.

Toch gaf het publiek de legendarische Amerikaan een waardig afscheidsapplaus.

Watson won het Brits Open meteen bij zijn debuut in 1975 en zou daarna nog vier keer de trofee omhoog torsen. In 2009 won hij als veteraan bijna voor de zesde keer. Hij verloor de play-off om de winst van Stewart Cink.

Watson is op afscheidstournee. De Masters in april 2016 in Augusta wordt zijn laatste major. Tussendoor doet hij in september als 'special guest' mee aan het KLM Open.