Joost Luiten baalde donderdag stevig na zijn matige eerste ronde op het Brits Open. De Nederlander kreeg genoeg kansen op birdies, maar had geen geluk met zijn putter.

"Ik heb helemaal niet slecht gespeeld, maar heb geen putt in de hole weten te krijgen", vertelde Luiten na zijn ronde van 74 slagen (2 boven par) aan Golf.nl.

De 29-jarige Bleiswijker noteerde op zijn eerste achttien holes op de 'Old Course' in het Schotse St. Andrews geen enkele birdie en twee bogeys.

"Dit was de meest waardeloze score die ik vandaag kon maken. De eerste vijf holes moet je eigenlijk al -3 staan, maar dan moet je de putts wel holen, zo simpel is het. Nu stap ik met de pest in mijn lijf de baan af."

Luiten kwam juist met een goed gevoel aan bij het derde major van het jaar nadat hij vorige week vierde werd bij het Schots Open. "Vorige week maak ik heel veel putts en word ik vierde, nu viel er helaas niets. Ik heb voor mijn gevoel helemaal niet slecht geputt, maar je moet ook wat geluk hebben."

Omstandigheden

De huidige nummer 48 van de wereld baalde extra omdat de omstandigheden aan de Schotse kust niet lastig waren op donderdagochtend. "Makkelijker dan vanochtend wordt het niet, de baan lag er bij om af te breken. Maar dan moet je de putts wel maken."

"Ik heb maar een keer een green gemist, op hole 12, maar ik maak wel 36 putts. Dan eindig je met +2 achter in het veld. Het was een heel frustrerende dag."

Luiten zal zich vrijdag flink moeten verbeteren om de cut te halen en ook nog in het weekend actief te mogen zijn in St. Andrews. De Nederlander staat voorlopig niet in de top honderd.