Joost Luiten heeft donderdag niet kunnen imponeren tijdens de eerste ronde van het Brits Open, een van de belangrijkste golftoernooien van het jaar.

De 29-jarige Bleiswijker deed 74 slagen over zijn openingsronde, twee boven par, en staat daarmee gedeeld 118e. Het wordt voor Luiten nog een behoorlijke klus om vrijdag de cut te halen.

Op zijn scorekaart prijkte geen enkele birdie, maar wel twee bogeys. Zeker tijdens de eerste negen holes liet Luiten enkele keren de kans op een birdie liggen.

De huidige nummer 48 van de wereld haalde vorig jaar de cut niet op het Brits Open. In 2012 werd hij 45e op de ‘major’.

Na zijn vierde plaats op het Schots Open van afgelopen week reisde Luiten met veel vertrouwen naar St. Andrews.

Woods

Tiger Woods startte nog beroerder dan Luiten. De drievoudig winnaar van het Brits Open leverde een scorekaart in van 76 slagen, vier boven par. De 39-jarige Amerikaan noteerde liefs vijf bogeys en maar één birdie en moet ernstig rekening houden met een voortijdig afscheid. Hij bezet de 143e positie, waar er 156 golfers meedoen.

Slechts één keer eerder in zijn voorgaande achttien optredens in het Brits Open haalde Woods op vrijdag de cut niet. Dat was in 2009 op Turnberry. De veertienvoudig majorwinnaar is door een rugblessure en matige optredens inmiddels afgezakt naar de 241e plaats op de wereldranglijst.

Jordan Spieth begon wel voortvarend aan zijn missie om zijn derde major van dit jaar te winnen. De 21-jarige Amerikaan staat na een ronde van 67 slagen (-5) bij de beste tien in de tussenstand.

Zijn landgenoot Dustin Johnson zette met 65 slagen (-7) de laagste score van de dag neer. Hij heeft een voorsprong van één slag op zes golfers op -6, onder wie de Schot Paul Lawrie, de winnaar van 1999.