Golfer Jordan Spieth won dit jaar al de Masters en de US Open en is deze week de topfavoriet voor het Brits Open, maar de 21-jarige Texaan heeft groot ontzag voor de 'Old Course', de baan in het Schotse St. Andrews waar het major vanaf donderdag wordt gespeeld.

"Ik ben me zeer bewust van de historische betekenis van St. Andrews. Hier wordt al eeuwen golf gespeeld, nog voor Amerika was ontdekt. Dit is zonder twijfel de beroemdste baan in onze sport'', zei Spieth in aanloop naar de 144e editie van het Brits Open.

"Als je laatste negen holes speelt en terugloopt richting het stadje, dan proef je die geschiedenis. Het is een geweldige ervaring'', aldus de Amerikaan, die door velen als de opvolger van Tiger Woods wordt gezien. Woods veroverde op dezelfde leeftijd zijn eerste majortitel en heeft er daarna nog dertien gewonnen.

Spieth kan deze week echter in St. Andrews al iets presteren dat zijn landgenoot nooit heeft gedaan. Hij kan de eerste speler worden na Ben Hogan in 1953 die de eerste drie majors van het jaar op zijn naam zet: Masters, US Open en Brits Open.

Een zege op St. Andrews brengt hem ook op de eerste plaats van de wereldranglijst, want de huidige nummer één de Noord-Ier Rory McIlroy, ontbreekt op het Brits Open wegens een enkelblessure.

Uitdaging

Spieth heeft evenwel een groter doel voor ogen. Hij wil de eerste golfer ooit worden die een Grand slam haalt, dus alle vier de majors in één jaar wint.

"Hopelijk lukt het me dit jaar al, maar over veertig jaar mag het ook. Ik zie het als de ware uitdaging voor een golfer die alle aspecten van spel beheerst'', zei hij tegen Sky Sports.

De nummer twee van de wereld moet wel wennen aan de omstandigheden in St. Andrews. "De bal rolt hier verder door dan op de banen in Amerika, dus je moet heel goed de afstand inschatten. Dat betekent vaker een ijzer gebruiken bij de afslag. En verder vooral de bunkers vermijden.''

Spieth slaat donderdag om 10.33 uur Nederlandse tijd samen met zijn landgenoot Dustin Johnson en Hideki Matsuyama af voor zijn eerste ronde.