Joost Luiten hoopt zijn vorm uit het Schots Open mee te nemen naar het Brits Open, de major die donderdag van start gaat. De Nederlandse golfer eindigde afgelopen zondag als vierde in Gullane.

"Ik voel me goed. Het is lekker om met een goed resultaat een major in te gaan", zei de Bleiswijker op Golf.nl.

"Die vierde plaats in het Schots Open was mijn eerste plek in de top tien van dit jaar. Het was een sterk bezet en groot toernooi waarin ik tot de laatste hole kans had op de overwinning. Ik heb het daar goed gedaan."

Het is de vierde keer dat Luiten mag afslaan in het Brits Open. Tot grootse prestaties is hij nog niet gekomen in de beroemde major: Vorig jaar miste hij de cut, in 2012 eindigde hij op de gedeelde 45e plaats en in 2011 werd Luiten 63e.

"Het is wel de eerste keer dat ik het Brits Open op de Old Course van St. Andrews speel. Ik ken deze baan behoorlijk goed. Het weer en vooral de wind spelen een grote rol."

"Als het windstil is, is een lage score onder par mogelijk, maar als de wind opsteekt is het een pittige baan. Ik ga vooral de greens verkennen. Die moeten goed in mijn systeem komen, want daar gaat het meeste gebeuren."

Luiten begint donderdag al vroeg aan zijn eerste ronde. De Nederlander slaat samen met de Amerikaan Robert Streb en de Australiër Matt Jones om 7.16 uur lokale tijd (8.16 uur Nederlandse tijd) af voor zijn eerste achttien holes. In totaal doen er 156 golfers mee in Schotland.