Voor de Nederlandse schemers is het individuele toernooi van de WK in Moskou al na een dag voorbij.

Bas Verwijlen, Tristan Tulen noch David van Nunen slaagden er dinsdag in zich te kwalificeren voor het hoofdschema (laatste 64). Bij de vrouwen redde Kelly Boone het op dit wapen evenmin.

Tulen kwam nog het verst. Na de Noor Sturla Thorkildsen te hebben verslagen (15-12) verloor hij in de tweede eliminatieronde met 12-15 van de Portugees João Cordeiro.

Alleen de eerste periode ging gelijk op (3-3). Met een wanhoopsoffensief verkleinde de Brabander zijn grote achterstand (6-14) in de laatste minuut nog aanzienlijk, maar de partij eindigde met een dubbeltreffer.

Tegenvaller

De vroege uitschakeling van Verwijlen, die in de aanloop naar het titeltoernooi kampte met een knieblessure, was vooruitkijkend naar de Olympisch Spelen een flinke tegenvaller.

De veelvoudig Nederlands kampioen, op een WK al eens goed voor zilver en brons, heeft de samenwerking met bondscoach Gabor Salomon beëindigd en traint weer onder leiding van zijn vader Roel.

De start van de 31-jarige Ossenaar in Moskou was veelbelovend. In de groepsfase won hij vier van zijn vijf partijen en ging als de nummer één door. In de eerste knock-outronde stond de veelvoudig Nederlands kampioen tegenover Zhang Chengjie op de loper en liet zich verrassen door deze Chinees: 10-15.

De onervaren Van Nunen ging er met dezelfde cijfers uit door toedoen van de sterke Pool Radoslaw Zawrotniak, de nummer 28 van de wereldranglijst.