Joost Luiten is zondag op de gedeelde vierde plaats geëindigd bij het Schots Open.

De Nederlander had op de vierde en laatste dag 70 slagen (par) nodig voor de achttien holes. Luiten noteerde zondag drie bogeys en drie birdies in Aberdeen.

Daardoor zakte de 29-jarige Luiten met in totaal 270 slagen één plek in het klassement. Zaterdag stoomde de Bleiswijker met een ronde van 66 nog op naar de derde plaats, nadat hij vrijdag al imponeerde met 63 slagen op de Gullane Golf Club.

Rickie Fowler ging met de zege aan de haal in Schotland. De 26-jarige Amerikaan had twee slagen minder (268) nodig dan Luiten en bleef over vier dagen twaalf slagen onder par. De Amerikaan Matt Kuchar en Raphaël Jacquelin werden gedeeld tweede met 269 slagen.

Luiten moest de vierde plaats delen met de Schot Marc Warren en de Engelsman Eddie Pepperell, die eveneens 270 slagen (tien onder par) noteerden over vier ronden.

Gemengde gevoelens

"Mijn flightgenoot heeft verdiend gewonnen", heeft Luiten op zijn website lovende woorden over voor Fowler. "Ik begon de vierde ronde met twee slagen achterstand op Daniël Brooks en er was dus nog alle kans om het toernooi te winnen."

"De laatste dag ging het de eerste negen holes alleen niet vanzelf op deze lastige baan. Ik was een paar holes net uit positie en dan weet je dat je moet gaan knokken voor je par."

Na drie bogeys en een birdie op de eerste negen holes noteerde Luiten op de tweede negen holes twee birdies. "Het was jammer dat ik op vijftien en zestien niet meer profiteerde van goede slagen, want dat had het verschil nog kunnen maken."

"Ik heb een beetje gemengde gevoelens over gehouden aan deze week. Het is nog steeds niet gelukt om vier goede rondes te spelen, maar als je na de eerste dag buiten de top-100 staat en je eindigt als vierde, dan heb je ook wel heel veel goed gedaan."

Brits Open

Donderdag begint het Brits Open in het Schotse St. Andrews. Het beste resultaat dat Luiten ooit boekte op het prestigieuze Majortoernooi was de 45e plaats in 2012.

"De komende dagen ga ik niet te gek doen. Ik ken de Old Course goed, dus ik ga zeker geen 36 holes per dag spelen. Uitgerust aan de start van het toernooi staan is ook heel erg belangrijk."

"Ik zal wel wat meer focus op het putten leggen, want dat wordt erg belangrijk. Verder zijn het gewoon de normale routines en hopen we weer op een goede week."