De Duise dressuurruiter Matthias Rath heeft zich zondag met zijn Nederlandse miljoenenpaard Totilas geplaatst voor de EK.

Rath haalde op de slotdag van het concours in Hagen, in de buurt van Osnabrück, ook in de Grand Prix Spécial een score van boven de 80 procent (80,039).

Door die prestatie werd de combinatie, getraind door voormalig Nederlands bondscoach Sjef Janssen, opgenomen in de Duitse selectie voor het EK in Aken in augustus.

Vorig jaar raakte Totilas vlak voor de WK in Frankrijk opnieuw geblesseerd. Na een lange revalidatieperiode bracht Rath de zwarte hengst in Hagen voor het eerst weer in een internationaal gezelschap uit. De Grand Prix was vrijdag meteen een succes.

"Ze hebben zich in beide proeven goed gepresenteerd en overtuigend laten zien terug te zijn'', zei bondsdirecteur Dennis Peiler zondag.

Bröring-Sprehe

Duits kampioene Kristina Bröring-Sprehe (Desperados), Jessica von Bredow-Werndl (Unee) en Isabell Werth (Don Johnson) waren al eerder zeker van deelname aan het EK.

Bröring-Sprehe won zondag in Hagen het slotnummer, de kür op muziek. Met een knappe score van 87,574 bleef ze Werth en Von Bredow zo'n vijf procent voor.

Diederick van Silfhout eindigde met de pas 9-jarige ruin Bonzanjo onder het zadel als negende: 75,2.