Claudia Pechstein heeft vrijdag fel van zich afgebeten in haar conflict met de internationale schaatsbond ISU.

Die liet donderdag weten dat wat haar betreft de Duitse oud-schaatskampioene niet is gerehabiliteerd voor haar dopingschorsing in 2009, ondanks een gerechtelijke procedure en een onderzoek die Pechstein vrijpleitten.

''De ISU-chefs leven in hun eigen wereld", vond Pechstein. ''Eén waar fair play en de rechtsstaat geen rol spelen. De bond beweert dat er geen bewijs is dat ik geen doping heb gebruikt. Je moet maar op zo'n ziekelijke gedachtegang komen."

Bij Pechstein werden in 2009 afwijkende bloedwaarden geconstateerd. De rechter in München en een commissie van de Duitse olympische bond concludeerden begin dit jaar dat de resulterende schorsing niet afdoende was onderbouwd, maar de ISU nam daar geen genoegen mee.

De bond betwijfelde de onafhankelijkheid va het onderzoek en beschuldigde Pechstein van 'incorrecte en misleidende' uitingen.

Erfelijk

Volgens Pechstein, vijfvoudig olympisch schaatskampioene, zijn haar afwijkende bloedwaarden erfelijk bepaald. De experts van de ISU hebben daarvoor geen afdoend bewijs kunnen vinden.

De ISU vindt het wel opvallend dat de hoogste abnormale bloedwaarden bij Pechstein tussen 2007-2009 veelal rond de belangrijkste schaatstoernooien werden aangetroffen.

Die hoge waarden zijn volgens de bond daarvoor en daarna nooit meer bij haar aangetroffen.