Zeiler Nicholas Heiner heeft de eerste confrontatie met Rutger van Schaardenburg om een ticket voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro in de Laserklasse gewonnen.

Heiner eindigde bij de WK in Kingston, die samen met de komende EK in Aarhus meetelt voor de nationale selectie, zeven plaatsen boven zijn concurrent. Toch zal ook Heiner met weinig plezier terugdenken aan het mondiale titeltoernooi.

De 26-jarige zeiler pakte vorig jaar bij de WK in Santander verrassend de wereldtitel in de Laser. Op Lake Ontario, het grote meer tussen de Verenigde Staten en Canada, kon hij echter geen moment meedoen om de medailles.

Heiner moest de wereldtitel afstaan aan de Brit Nick Thompson. Philipp Buhl uit Duitsland pakte het zilver, de Australiër Tom Burton brons.

Heiner eindigde slechts in één race op het podium en werd als negentiende geklasseerd, Van Schaardenburg eindigde als 26e.

Mulder/De Koning

Mandy Mulder en Coen de Koning doen het in het Deense Aarhus goed bij de WK in de olympische klasse Nacra17.

Het Nederlandse zeilkoppel eindigde woensdag als eerste en tweede in de races en rukte op naar de tweede plaats in de tussenstand. De Australische boot van Jason Waterhouse en Lisa Darmanin staat er iets beter voor.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz leverden bij het EK in de 49erFX-klasse in Porto hun koppositie in.

Het zeilduo noteerde de derde en vierde plaats in de achtste en negende race en zag in de tussenstand het Duitse koppel Victoria Jurczok/Anika Lorenz voorbijkomen.